България е №1 по качество на произвеждания шафран
Печалбата от декар може да достигне 60 хиляди лева, казва производител
България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, в студиото на телевизия "Блумбърг".
Тахиров посочи, че лидери в производството на подправката в световен мащаб са Иран, Италия, Испания и Гърция, що се касае количеството. България вече се нарежда на 5-то място, отбеляза той.
"У нас вече има над 5 хил. дка, засети с шафран. Производителите са над 6 хил... Обикновено в начален етап те започват с обработката на малки площи от по 1-2 дка. Вече има и производители с по около 60 дка".
Тахиров коментира и инвестициите в засаждането и отглеждането на подправката. Според различния вид те варират от 1500 до 4000 хил. лв., отбеляза той.
"В зависимост от отглеждането от 1 дка се получават от 1 до 3 кг шафран. Килограм от подправката обикновено струва около 10 хил. лв. Цената му обаче може да достигне до между 10 и 20 хил. евро".
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.