Причината за нетрадиционната миграция се дължи на високата изкупна цена на цветята. Според Националната асоциация на производителите на международния пазар килограм шафран струва 20 000 долара. Именно заради това десетки работещи в чужбина младежи са се завърнали по родните си места и са започнали новия за страната ни бизнес.

Експериментът е стартирал успешно в района на Кърджали. Един от фермерите е Али Сюлейман, който живее в село Глухар. До съвсем скоро той си е изкарвал прехраната, работейки във Великобритания. Младият мъж е първият, който е започнал промишлено насаждение на минзухари, в което е инвестирал 6000 лева.

"Мисля, че тази инвестиция е бързо възвръщаема и е доста сполучлива. И в нашия регион климатичните условия отговарят за отглеждането на шафрана", посочи Сюлейман пред БНР. Според него печалбата още на първата година ще бъде около 15 000 лв. По думите му колкото по-голям е рискът, толкова по-голяма е вероятността от по-висока печалба.

Председателят на Националната асоциация за производство на шафран Хасан Тахиров съобщи, че информацията за успешния експеримент с минзухара бързо се разпространила в социалните мрежи и все повече млади хора се захващат с подобен бизнес.
Имало интерес от страна на българи в Австралия, Великобритания и САЩ.