Очаква се тази година световното търсене на петрол да се свие за първи път от над едно десетилетие заради застоя на глобалната икономическа активност, свързан с епидемията от новия коронавирус. Това обяви днес Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от световните агенции и БТА. Досега организацията залагаше на нарастване на показателя.

В базовия си сценарий МАЕ прогнозира, че през 2020 година търсенето на суровината ще намалее спрямо 2019 година с около 90 000 барела на ден до 99,9 милиона барела ден. Така предишната оценка е коригирана надолу с близо 1 милион барела дневно с предупреждението, че за първи път от 2009 година ще има спад.

Предвид "изключителната несигурност" енергийната агенция публикува и песимистичен сценарий, предвиждащ спад със 730 000 барела на ден, но и оптимистичен, залагащ на увеличение на търсенето с 480 000 барела на ден.

"Кризата с коронавируса засяга широк кръг от енергийни пазари, включително на въглища, газ и възобновяема енергия, но въздействието й върху петролните пазари е особено тежко, тъй като спира движението на хора и стоки", коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.

По думите му играта на руска рулетка на петролните пазари може да има сериозни последици.

Има ли оптимистичен сценарий

След сътресенията тази година обаче организацията очаква потреблението на петрол рязко да се възстанови, нараствайки с 2,1 милиона барела на ден през 2021 година.

След това растежът ще се забави и към 2025 година темпът му ще бъде 800 000 барела на ден заради отслабване на търсенето на транспортно гориво, в момент когато правителствата водят политика за подобряване на ефективността на автомобилните двигатели и за намаляване на емисиите.

За периода между 2019-а и 2025 година търсенето ще се повиши общо с 5,7 милиона барела дневно, прогнозират експертите на МАЕ.

Агенцията запазва до голяма степен непроменена прогнозата си за световното предлагане на петрол. Очаква се до 2025 година производственият капацитет да нарасне с 5,9 милиона барела дневно, изпреварвайки незначително търсенето.

Разпространението на коронавируса в Северна Америка и Европа ще покаже по-малко влияние върху световното търсене на петрол, отколкото болестта в Китай, допълва ТАСС, като цитира мартенския доклад на енергийната агенция.

Петролните запаси в развитите страни през януари отново са превишили средното петгодишно равнище, достигайки 2,93 милиарда барела, отчита МАЕ.

Как се стигна до кризата на петролния пазар

Саудитска Арабия реши едностранно да понижи цените на доставките си, след като ОПЕК и Русия не успяха да се споразумеят по съкращенията на добива в подкрепа на цените.

Заради несигурността за икономиката, причинена от епидемията от новия коронавирус, министрите от ОПЕК се опитаха да постигнат споразумение с другите страни производителки на черно злато извън картела за допълнително свиване на добива с цел да бъдат подкрепени котировките му. Само че Русия, която е вторият производител в света на петрол и не е членка на ОПЕК, се противопостави на ново намаление на производството с 1,5 милиона барела дневно. В отговор Саудитска Арабия прибегна до най-силното понижение на цените си за последните 20 години, коментира Блумръг.

Китай призова днес да се поддържа стабилността на международния пазар на енергийни ресурси. Така говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан коментира спада на цените на петрола на фона на провала на преговорите на страните износителки на черно злато за ограничаване на добива му.

Китай е най-големият вносител и потребител в света на енергийни ресурси. Надяваме се, че международният енергиен пазар ще успее да се стабилизира. По време на епидемия, когато световната икономика се сблъсква с много трудности, поддържането на стабилността на енергийния пазар има особено значение, допълни говорителят на китайското външно министерство на днешния редовен брифинг.