Представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) днес са влезли в офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и извършват проверка на документацията. 

Изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев каза, че членовете на асоциацията не се притесняват от проверката на КЗК.

"Проверка, която ние посрещаме нормално, с разбиране. Тя се случва горе-долу на всеки три години. Знаете какви са резултатите до този момент, такива ще са и този път. Ние нямаме притеснения от обвиненията в картели, злоупотреба с монополно положение, така че оказваме пълно съдействие", каза Делчев, цитиран от БНР.

Наскоро директорът на БПГА припомни, че според досегашните анализи на КЗК, точно на този пазар няма монопол, няма картел, няма злоупотреби.

На 20 май КЗК обяви, че е извършила внезапна проверка на място в офиса на БПГА. Но проверяващият екип се изправил пред "заключен и недостъпен" офис и неуспешен опит за връзка на посочените в интернет страницата на организацията телефонни номера.

На 21 май Светослав Бенчев от БПГА каза пред bTV, че това не е първата проверка от страна на КЗК, която засяга асоциацията. "Това е четвъртата ни проверка. Приблизително на две години секторът се проверява. Това е един от най-проверяваните сектори от страна на КЗК", подчерта Бенчев. По неговите думи при предишната проверка на офиса на БПГА преди две години КЗК не е установила нищо.

"Сегашната проверка протича по следния начин - идват служители, събират документите, които са им необходими, правят копия на техниката, която е в офиса", отбеляза Бенчев. По думите му в офиса на БПГА не се пази "особена" информация.

КЗК вече съобщи, че проверява дали са допуснати нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос - съхранение - търговия на едро - търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, "Лукойл България" ЕООД, "Сакса" ООД, "Инса Ойл" ЕООД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД, "Петрол" АД, "Трейднет Варна" ЕООД и Българската петролна и газова асоциация".