Българинът е привързан към домакинските си електроуреди, показват наблюдения на APPLiA - България, сдружението на производителите на домакински електроуреди. Средно около десет години е продължителността на използването им в домакинствата. 40 на сто от тях разчитат на уредите си повече от десет години, а 30 на сто - над 15 години. Това каза на пресконференция генералният секретар на APPLiA България Габриела Чифличка.

Според последните данните за ЕС за 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди е достигнала оборот от 47,6 милиарда евро. Оборотът за България е 330 милиона евро, като секторът у нас достига 45 на сто ръст в оборота за периода 2008-2016 г. и страната е на второ място по този показател след Румъния. Браншът е осигурил близо 1 милион работни места в ЕС. По заетост у нас секторът е на средно ниво за Съюза, изпреварвайки страни като Швеция, Белгия, Гърция и Финландия.

Само за България през 2016 г. близо 10 милиона евро са вложени от бранша в проучвания и иновации с цел разработване на по-ефективни уреди с високо ниво на екологичност, които да носят все повече икономии на домакинствата, а в Европа - 1,4 млрд.евро. Благодарение на повишаването на ефективността на съдомиялните машини, потреблението на вода е намаляло с 83,5 на сто, а потреблението на електроенергия - с над 60 на сто, даде пример Чифличка. Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се реализират над 80 милиарда литра икономии на вода, и около милиард и половина кВч икономии на електроенергия годишно, добави тя.

Любими за българина уреди са хладилниците и пералните, които присъстват в домовете съответно на 98 и около 92 на сто от потребителите у нас. Едва 8 - 9 на сто обаче от домакинствата в страната имат най-висок клас енергоефективни уреди - "А+++", 15 - 16 на сто разполагат с домакински уреди клас "А++", а като цяло 75 на сто от домакинствата имат уреди в диапазона "А+++" и по-ниски категории.

Първите домакински електроуреди - хладилници, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни, ще се появят на пазара с нови етикети и изменена скала за енергийна ефективност най-рано през 2020 г. Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настъпва поетапно за различните видове домакински електроуреди. Енергийната скала се променя и става от A до G, като поетапно ще изчезне плюсовата за всички видове домакински уреди. Новата скала е цветна, а зеленият цвят показва най-високата степен на енергийна ефективност, а червеният - най-ниската. Прохосмукачките, фурните и климатиците ще са с новите етикети от 2025 година, а бойлерите - след 2026 г.

По данни на организацията 40 на сто от пуснатите на пазара перални машини са от клас "А+++", над 75 на сто съдомиялните са клас "А+" и по-висок енергиен клас "А++" и А+++" и 100 процента от хладилниците са в най-високите енергийни класове. Около 80 на сто от електроуредите, които са продават в ЕС, са произведени в Общността.

Новата енергийна скала ще засегне милиони потребители у нас и в ЕС, тъй като средногодишно индустрията предоставя на европейските граждани около 1 милиард малки и големи електродомакински уреди. За тяхното производство са необходими 6 милиона тона от суровини - 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и около половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон, посочват от организацията.

В рамките на Съюза за 2016 г. около 17 на сто от малките домакински електроуреди, които са изчерпали жизнения си цикъл, са свършили в кофата за боклук, вместо в контейнерите към големите търговски вериги, отбелязаха от организацията. На фона на тази статистика, индустрията е отделила над 1,3 милиарда евро за разделно събиране и рециклиране на уреди, които са се превърнали в отпадък.

Годишно потребителите в ЕС генерират 5 милиона тона отпадъци от домакински електроуреди, като браншът е успял да събере и рециклира 1,7 милиона тона. 18 на сто от отпадъците са събрани от други търговски дружества, занимаващи се с рециклиране, а 5 на сто са изхвърлените отпадъци в общия поток от битови отпадъци.

В България събраните отпадъци от електрическо и електронно оборудване са близо 49 000 тона, от които 80 на сто са рециклирани. От общия брой електрическо и електронно оборудване домакинските уреди са 80 на сто. От организацията отбелязаха, че България е изпълнила целите си по европейското законодателство за разделно събиране и рециклиране и заявиха намерение ценни ресурси в уредите да се върнат обратно в икономиката, а не да се извличат непрекъснато от природата.

За нас е от огромно значение все повече потребители да постъпват отговорно с уредите, които няма да използват повече, и да ги предават в събирателните пунктове за рециклиране, подчерта генералният директор на европейската асоциация на производителите на домакински уреди Паоло Фалчони. По думите му, това е съществена част от идеята на бранша за кръгово общество.