Цените на петрола се понижиха с над 2 процента днес в азиатската електронна сесия, тъй като нарастващият брой на заразени с новия коронавирус, тръгнал от Китай, засили опасенията от свиване на търсенето на черното злато. Това стана въпреки опитите на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд да успокои пазарите, предаде Ройтерс.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиито котировки са референтни за европейския пазар, поевтиня днес с 2,8 на сто до 58,68 долара за барел, а малко по-късно в азиатската търговия стойността му достигна 59,57 долара за барел. Но и това бе с 1,12 долара под равнището на закриване на официалната сесия в петък. За последен път цената на този сорт е била под 60 долара за барел на 1 ноември 2019 година.

Американският лек суров петрол поевтиня с 2,1 на сто до 53,05 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, малко по-рано цената му спадна до 52,15 долара за барел и това бе минимум за този сорт от октомври миналата година.

Принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд заяви днес, че следи внимателно развитието на събитията в Китай и изрази увереност, че новият вирус ще бъда овладян.

Първоначално пазарите се движеха от психологически фактори и изключително отрицателните очаквания на някои от участниците на пазара въпреки силно ограниченото въздействие на разпространението на вируса върху глобалното търсене на петрола, посочи саудитският министър на енергетика, цитиран от Ройтерс.

Разпространението на коронавируса оказва натиск и върху финансовите пазари, макар че много от тях са затворени в Азия заради ваканциите по случай новата Лунна година.