Германските християндемократи са против пълното блокиране на вноса на руски газ и петрол и подкрепят запазването на културните връзки с Русия въпреки войната в Украйна, заяви вчера лидерът им Фридрих Мерц, цитиран от ДПА и БТА.

"В момента не обмисляме увеличаване на санкциите по отношение на енергийните доставки от Русия", заяви Мерц след заседание на ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС).

Дискусията в партията, която доминира в политиката на Германия от десетилетия, но в момента е в опозиция, продължава, каза Мерц. "Ако тази война продължи, ако жестокостите, извършвани срещу цивилното население, продължат, ние сме отворени към идеята, че ще трябва да използваме и тези средства", каза той.

ХДС също така не подкрепя скъсването на културните връзки с Русия, като лидерите на партията са единодушни, че не всички мостове трябва да бъдат изгорени, каза Мерц. "Искаме да останем в контакт с хората на културата, които желаят да продължат да работят с нас, когато това е възможно", каза той.

"Русия не е наш враг. Там има деспотично правителство, престъпен режим, който сега води тази агресивна война", каза той, но подчерта, че ХДС прави разлика между правителството и населението.