ЕС се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

По думите й за тази зима ЕС разполага с достатъчно запаси. По нейните думи е необходимо европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до октомври.

Симсон добави, че поне 40 страни са изразили готовност да освободят част от петролните си запаси и сред тях открои САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Мексико и Канада. По нейните думи това решение е свързано с опасността от спиране на доставките на руски петрол.

Тя заяви, че Комисията ще предложи начини за справяне с високите цени на тока.

Еврокомисарят допълни, че подготовката за възможно частично или пълно прекъсване на руските газови доставки е започнала преди няколко месеца. ЕС е в преговори за доставки на газ от Катар, Азербайджан, САЩ, Норвегия и Египет. Разглеждат се възможности за изграждане на допълнителни връзки между европейските газопроводи.

Межудвременно в Телеграм се появи информация, че шефът на германското министерство на икономиката се е обявил срещу ембаргото върху руските енергийни ресурси в Европа.

Нов рекорден скок на цената на газа

В същото време цената на природния газ в хода на днешната търговия достигна нов исторически максимум от 2280 долара за 1000 куб. м, сочат данни на лондонската борса ICE, цитирани от ТАСС.

Априлските фючърси в хъба TTF в Нидерландия се покачиха до 2279 долара за 1000 куб. м, или 198,56 евро за мегаватчас.

Ръстът от началото на търговията е от около 20%.

След рекордния ръст цената се успокои и спадна до под 1777 долара за 1000 куб. м. или 155 евро за мегаватчас в хъба TTF в Нидерландия, което е спад с около 6%.