31 декември е работен ден, но 1 януари е официален празник. Празничните дни се заплащат с минимум двойна надница, а колко тя ще порасне зависи от начина на отчитане на работното време, обясни експертът в Главна инспекция по труда Дина Христова пред БНТ.

Ако има заповед за работа на празник, при нормално 8-часово работно време през седмицата от 8 до 17, тогава това е извънреден труд и той също трябва да се удвои, т.е. в такъв случай увеличението е четворно - два пъти извънреден и два пъти празничен труд се заплаща.

Според Христова има разлика между работа в почивни и празнични дни и в началото на 2019 година 1 януари е такъв празничен ден, докато 29 и 30 декември 2018 година са почивни дни.

"Когато се работи по график по празници, който се изготвя за целия период на празниците, с официална заповед, хората са поименно споменати в него, тогава имаме право да претендираме за повишено възнаграждение", каза още експертът.

Тя твърди ,че в повечето случаи хората не протестират и не се оплакват, че работят в такива дни, защото искат повече пари за труда си. "Работодателите могат да дават и повече от заложеното в кодекса на труда, това е тяхно право", уточни Христова.