Колко трябва да ни плащат при работа в празничните дни?

Само официална заповед със споменаване на името на работника дава право за допълнително възнаграждение

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Брей брей, 4-рни надници раздават от държавата на гърба на частника. Ми хайде тогава, да сложим 4-рни цени във въпросните празнични дни, та да е честно за всички или всичъщност почва да излиза, че тази история с четоврната надница, я интересува само НАП да лапне 4-но.

01.01 официален празник ли е или само почивен ден ?

Всички " бачкате за 700 лв" и харчите по 2000 лв.

Единствената християнска държава сме,в която се работи и на Коледа,и на НГ!! И на всичкото отгоре не се заплаща както трябва по празниците,а робовладелците реват за още и още пари и лапане,няма такава алчна измет на света!!!!

Ами толкова, че да се чувстваш прецакан!

Аз съм бизнесмен (пишман бизнесмен - самоосигуряващ се), Фирма ЕТ и нямам работници. В сферата на услугите съм. Нямам офис (телефон в джоба). На обаждане и трябва да отида при клиента. Ако не ида - няма пари! Колко и кой ще ми даде надник ако на 01.01.2019 някой клиент тип "габровец" ме викне?

Надника ще ти го даде клиента, а ти най-вероятно няма да го отчетеш никъде като приход, така че си трай, няма да платиш и 1 лев данък на него. Ти определят цената според времето и вида на услуга, както и според платежоспобността на клиента ти (пазарен принцип).

Ми сам ще си го дадеш бе, както е описано в закона! Не виждаш ли какво пише - на първи надникът е четворен, така че ако си издадеш заповед да работиш него ден, ще припечелиш доста повече, защото шефът ти (т.е. ти) е длъжен по закон да ти заплати извънредния труд! Ако пък не ти е изгодно да си плащаш толкова кинти - не караш работника си (т.е. себе си) да работи и се наслаждаваш на почивния си ден! Пък ако клиентите "габровци" те цакат с фактурите - обърни се към шефа си (т.е. себе си) да вземе мерки, че ти бачкаш, а клиентите не си плащат! Какво не е ясно!

Ми сам ще си го платиш, бе! Както е записано в закона! На първи - четворна надница, така че шефът ти (т.е. ти) ако те накара да работиш на официалния почивен ден, ще припечелиш повече! Ако пък шефът ти (т.е. ти) реши, че не му изнася тая тарифа, не кара работника си (т.е. теб) да бачка извънредно и се наслаждаваш на почивния си ден! А ако клиенти "габровци" те цакат с фактурите - казваш на шефа си (т.е. на себе си) да вземе мерки, щото ти бачкаш, а клиентите не си плащат, и толкоз! Кое не е ясно!

Тогава защо всички масово реват че бакшишите искат повече пари в новогодишната нощ???

Не само за новогодишната нощ, ама по принцип почти всяка нощ в голям град (като София) трудно се намира такси, а още по-трудно се намира такова, което да те вози на регламентирамите уж цени за нощна тарифа. Ако си намериш такси, единствения вариант да те вози таксито е да се разберете на някаква по-голяма цена и така, примерно 20-25-30 лв и ще те вози...

Говориш наизуст, редовно ползвам таксита в София, нощно време, ако не е коледа или нова година, цените са нормалните и такситата идват доста по бързо от колкото в пиковите часове. Сега друг е въпроса ако хващаш от стоянка, някоя "копърка" ...

Ми от наглост, но аз отказвам. Ако каже двойно-тройно, само завъртам глава и се качвам, а като стигнем на място, гледам колко сочи броячът и толкова плащам. Само веднъж съм имал случай да почне да се разправя, макар че понякога хъкат-мъкат, и тогава му казах да викаме полицията да пише протокол, ако смята, че отказвам да си платя за услугата, и въпросът чудодейно се разреши. Само дето остана без бакшишче, което иначе оставям, може и по-щедро, ако шофьорът ми е допаднал, т.е. да не пуши в колата (и аз пуша, ама как мразя на затворено, не е истина), да пусне Радио 1-рок, и да не се опитва да ме ангажира в разговори, щото много мразя да общувам с тоя и оня на общо основание. Ама ако почне да си прави устата че щял да ме измами с тройни тарифи още преди да съм се качил - може да забрави.