Китайската комисия за регулиране на пазара на ценни книжа публикува днес документ, който вдига ограниченията за чужденците, работещи на територията на континентален Китай, да търгуват с акции, котиращи се на вътрешния пазар в юани. Решението ще влезе в сила на 15 септември, посочва комисията, цитирана от ТАСС.

Според документа чуждестранните физически лица, работещи в Китай, получават правото на купуват и продават акции клас А, номинирани в юани, които се котират на фондовите борси в Шанхай и Шънчжън.

Очаква се тази стъпка да доведе до по-голямо отваряне на китайския пазар на ценни книжа, разширяване на инвеститорската база, увеличаване на ликвидността, както и усъвършенстване на структурата на фондовия пазар в Китай, посочва ведомството.

От 15 септември чуждестранните граждани, отговарящи на съответните изисквания, могат да подават заявка за откриване на търговска сметка.

По-рано право да инвестират в акции клас А имаха само чужденци, получили китайско жителство, собственици на компании, регистрирани на китайските фондови борси, както и граждани на други страни, работещи в организации, чиито акции се търгуват в Китай.

През 2013 г. китайският пазар на акции бе отворен за инвеститори от Хонконг, Макао и Тайван, живеещи на територията на континентален Китай, припомня ТАСС.