Управляващите в Пекин обмислят въвеждането на спасителни мерки, за да предотвратят срива на изпитващия затруднения китайски фондов пазар, отбеляза агенция Блумбърг, цитирана от Си Ен Би Си и БТА.

Китайските власти планират да изтеглят около 2 трилиона юана (282,21 милиарда долара), предимно от банковите сметки на компании, които оперират в чужбина, но са собственост на азиатската държава. Тези пари ще бъдат използване за закупуването на акции на фондовата борса в Хонконг, за да може пазарът на ценни книжа в Китай да бъде стабилизиран.

Китайските власти са отделили и 300 млрд. юана (42,32 млрд. долара) от местни фондове. Тези средства също ще бъдат инвестирани в ценни книжа на местния фондов пазар, по данни на източниците на Блумбърг.

Същевременно Китай разширява забраната за нетни продажби на акции, съобщи Блумбърг, позовавайки се на представители, запознати със ситуацията, предаде Ройтерс. Освен мениджърите на взаимните инвестиционни фондове, вече и представителите на някои застрахователните компании няма да имат право да продават повече ценни книжа дневно, отколкото са купили.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) в края на миналата година забрани на големите компании за взаимни фондове да продават акции на нетна база всеки ден, отговаряйки на призивите на висшето ръководство за стабилизиране на пазар, който беше сред най-лошо представящите се в света.