Премиерът на Китай Ли Цян на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Давос, Швейцария, предложи ЕС да облекчи ограниченията върху износа на високотехнологични продукти за Китай, съобщи китайското външно министерство, предаде ТАСС, на която се позова БТА.

"Готови сме да внасяме повече търсени европейски стоки и се надяваме, че ЕС ще облекчи ограниченията върху износа на високотехнологични продукти за Китай", заяви Ли Цян, цитиран от сайта на китайското външно министерство.

Китайският премиер изтъкна необходимостта от поддържане на баланс в китайско-европейската търговия. Той обеща, че китайските власти ще продължат да създават "първокласна бизнес среда в страната чрез развитие на пазарните отношения, прилагане на върховенството на закона и интернационализация".

"Готови сме да се придържаме заедно с ЕС към основните норми на пазарната икономика, по-специално [към правилата за] свободна търговия, лоялна конкуренция, откритост и сътрудничество", подчерта Ли Цян.

Той изрази надежда, че политиките на ЕС спрямо китайските предприятия ще бъдат "честни, законосъобразни, прозрачни и справедливи". Според китайския премиер властите на ЕС трябва "да прибягват предпазливо до мерки на търговската и икономическата политика с рестриктивен характер".