Китайските държавни банки затягат мерките срещу финансиране на руски клиенти, след като САЩ обяви вторични санкции срещу чуждестранни финансови организации, които подпомагат руската инвазия в Украйна, предаде Блумбърг, като се позова на запознати източници.

Най-малко две банки са започнали преглед на руския си бизнес през последните седмици с фокус върху трансграничните сделки, са посочили източниците, пожелали анонимност, предаде БТА. Банките са решили да прекъснат отношенията си с клиентите, които са включени в санкционните списъци, както и да прекратят финансовите услуги за руската военна индустрия без значение от валутата или локацията на трансакцията, споделят източниците.

Банките освен това задълбочават проверките (due diligence) на клиентите си, за да изяснят дали бизнес регистрациите, оторизираните бенефициенти и крайните собственици са от Русия. Проверките ще обхванат и неруски клиенти, които имат бизнес в Русия или извършват трансфери на критично важни стоки към Русия през трети страни.

Новите стъпки представляват разширяване на обхвата на мерките, предприети от китайските банки срещу руски клиенти след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Финансовото министерство на САЩ обяви през декември, че ще предприема вторични мерки срещу банките, които улесняват сделки с Русия, даващи възможност за функционирането на руската военна машина.

Промяната показва начина, по който Китай се опитва да се съобразява с американските санкции, макар и да е против тях, и същевременно да поддържа икономическите си връзки с Русия. Пекин избягна да осигурява военна помощ на Москва, макар и да осигурява дипломатическа подкрепа на Путин и да разширява търговията с Русия в секторите, които не подлежат на санкции.

Китайският износ за Русия расте от началото на войната, увеличава се и вносът на руски изкопаеми горива в Китай. Доставките на въглища, например, са се удвоили от 2020 г. досега.

Санкциите лишиха Руската централна банка от половината от валутните й резерви и й оставиха основно злато и юани. Ползването на китайската валута в международните разплащания се повиши от 15 на сто в края на 2021 г. до 27 на сто през септември 2023 г.

Руските търговски банки, които бяха изключени от разплащателните системи на "Виза" (Visa) и "Мастаркърд" (Mastercard), се обърнаха към китайската "Юниън пей" (UnionPay).

Четирите най-големи китайски банки в миналото са се съобразявали с наложените от страна на САЩ санкции срещу Иран и Северна Корея, за да не загубят достъп до американския клиринг (взаимното уреждане на насрещните вземания и задължения без използване на пари в брой. Нетирането и уреждането на разликите се извършва от специализирани клирингови институции), припомня Блумбърг.