Китайската икономика е нараснала през тримесечието октомври - декември с по-бърз темп, позволявайки на правителството да достигне целта си за годишен растеж от около 5 на сто, въпреки че търговските данни и икономическото възстановяване са останали неравномерни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Официалните данни, публикувани днес, сочат, че китайската икономика е регистрирала растеж от 5,2 на сто за 2023 г., надвишавайки целта за около 5 на сто, поставена от правителството.

Растежът за 2023 г. вероятно е подпомогнат от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2022 г. от едва 3 на сто, тъй като китайската икономика се е забавила заради COVID-19 и локдауните в цялата страна по време на пандемията.

Китай е втората по големина икономика след САЩ и е ключов двигател на глобалния икономически растеж. Икономическото й забавяне породи опасения за странични ефекти за други икономики, на които Китай е основен търговски партньор като Южна Корея и Тайланд.

За четвъртото тримесечие БВП на Китай се е повишил до 5,2 на сто спрямо същия период на миналата година. На тримесечна основа икономиката е нараснала с 1 на сто през четвъртото тримесечие, което е забавяне спрямо растежа от 1,3 на сто за тримесечието от юли до септември.

Промишленото производство, което измерва активността в секторите на обработващата промишленост, минното дело и комуналните услуги, се е повишило с 4,6 на сто през 2023 г. спрямо предходната година, докато продажбите на дребно на потребителски стоки са се увеличили със 7,2 на сто.

Инвестициите в дълготрайни активи - разходите за фабрично оборудване, строителство и други инфраструктурни проекти за стимулиране на растежа - са се увеличили с 3 на сто на годишна основа през 2023 г.

Китай възобнови днес и публикуването на официални данни за темпа на растеж на безработицата при младите хора след петмесечно прекъсване. Според новата методология, която изключва студентите, безработицата във възрастовата група от 16 до 24 години е била 14,9 на сто за декември, което е подобрение от рекордно високото равнище от 21,3 на сто през юни, когато е използвана предишната методология.