Китайският пазарен регулатор публикува днес проект за нови правила, забраняващи нелоялната конкуренция в интернет сектора, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Според документа, публикуван на ведомствения сайт, бизнес операторите не трябва да използват данни, алгоритми или други технически средства за отклоняване на трафик или повлияване на избора на потребителите.

Регулаторът посочва също, че ще бъде забранено използването на технологични средства за злонамерено налагане на несъвместими бариери за достъп до други законни интернет продукти и услуги.

При случаи на нарушения ще бъдат привличани трети организации, които да направят одит на данните.

По този начин се засилва още повече контролът върху технологичния сектор, отбелязва Ройтерс. Пекин затяга хватката си над интернет платформите през последните месеци, посочвайки като основания риска от злоупотреба с пазарни позиции с цел задушаване на конкуренцията, злоупотреби с данни на потребителите и нарушаване на правата им. Властите наложиха тежки глоби на редица компании, включително на гиганта в електронната търговия Alibaba Group и конгломерата в областта на социалните медии Tencent Holdings.

Акциите на компаниите, листвани на борсата в Хонконг, се сринаха след публикуването на проекторегулацията. Книжата на видео платформата Bilibili поевтиняха със 7,4 на сто, на Tencent, Alibaba и платформата за доставка на храни Meituan - със съответно 4,1 на сто, 4,2 на сто и 2,6 на сто.

На компаниите ще бъде забранено също така създаване или разпространение на подвеждаща информация, с която се уронва репутацията на конкурентите. Платформите ще трябва да се откажат и от маркетингови практики като фалшиви отзиви и раздаване на купони или стимули кеш (т. нар. червени пликове), използвани за "изработване" на положителни рейтинги.

Малко след оповестяването на проекта китайското правителство обяви също така, че от 1 септември ще въведе разпоредби за защита на критична информационна инфраструктура. Всякакви покупки от операторите на интернет продукти и услуги, които биха могли да засегнат националната сигурност, ще преминават строга проверка за сигурност, обявиха властите.

Правителството също така поема дялове в местните подразделения на гигантите в социалните мрежи ByteDance и Weibo, съобщи Ройтерс, позовавайки се на корпоративни документи.