Швейцарският соларен технологичен стартъп Insolight разработи полупрозрачни слънчеви модули, които могат да помогнат за подобряване на добива на реколтата чрез регулиране на количеството светлина, която достига до растенията, като същевременно използва останалата част от слънчевата светлина за производство на електричество. Пилотният проект се подкрепя от Швейцарската федерална служба по енергетика (OFEN)

Според съобщението на Insolight, агроволтаичното решение, наречено инсолагрин, ще бъде тествано в сътрудничество с енергийната компания Romande Energie и земеделската изследователска фирма Agroscope в продължение на четири години. Стартът е този месец, когато слънчевите модули ще бъдат инсталирани върху оранжерии с ягоди и малини. Соларните модули ще действат като заместители на защитните мрежи и покриви, които предпазват реколтата.

3e-news.net

Слънчевите модули действат като "интелигентна" сянка, като регулират количеството светлина, която пропускат, и позволяват оптимизиране на фотосинтезата на растенията през сезоните и спомагат за намаляване на отрицателното въздействие на горещите летни температури върху добива и качеството на селскостопанските продукти, аргументират ползата от проекта от Insolight.

Модулите, наречени THEIA (Translucency & High Efficiency in Agrivoltaics), ще бъдат тествани на площ от 165 кв метра, но положителните резултати могат да доведат до бъдещи широкомащабни внедрявания.