Последните данни от икономическото развитие в Китай и Япония доведоха до рекорди на азиатските борси в началото на работната седмица. Първо Япония отчете силен икономически растеж за третото тримесечие, който я извади от рецесията. Промишленото производство в Китай е нараснало с повече от очакваното, а продажбите на дребно са продължили да се възстановяват, макар и с по-бавни темпове от прогнозите, миналия месец.

И така, акциите, търгувани на Токийската фондова борса, поскъпнаха днес при закриването. Водещият индекс Никкей-225 нарасна до нов 29-годишен максимум. Инвеститорите бяха ентусиазирани от растежа на японската икономика с над 20 процента през третото тримесечие, предаде Киодо.

Никкей-225 прибави 521,06 пункта или 2,05 на сто до 25 906,93 пункта при закриването днес и това бе нов максимум от 3 юни 1991 година.

На валутния пазар в Токио доларът поевтиня до 104,66-67 йени спрямо 105,06-08 йени в края на търговете в петък.

Еврото се разменяше за 1,1845-1845 долара и 124,13-17 йени спрямо 1,1815-1816 долара и 124,13-17 йени в петък вечерта.

Какво постигна Китай

Промишленото производство в Китай се е увеличило през октомври с 6,9 процента на годишна основа. Анализатори очакваха средно ръст от 6,5 на сто, сочат публикувани днес данни на Националната статистическа служба, съобщи Ройтерс..

Продажбите на дребно са се увеличили с 4,3 процента при прогнозирани 4,9 на сто. Ръстът през септември е бил по-нисък - 3,3 пункта.

Продажбите на автомобили в Китай са се повишили със солидните 12,5 процента.

Инвестициите в дълготрайни активи в страната са се увеличили през януари-октомври с 1,8 на сто спрямо същия период миналата година.

Китай започна да се възстановява от рецесията, предизвикана от новия коронавирус, по-рано от останалите големи икономики. Ръстът на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие бе 4,9 процента на годишна основа. Годишният икономически растеж на Китай може да спадне тази година до малко над 2 на сто - най-ниското равнище от повече от три десетилетия, но много повече от другите водещи икономики, отбелязва Ройтерс.

По-рано Япония регистрира икономически растеж от 21,4 процента на годишна основа през третото тримесечие на годината, след като изпадна в рецесия, свивайки се три поредни тримесечия.

 

След осем години преговори 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район подписаха на виртуална среща в Ханой на 15 ноември мащабно споразумение за световна търговия - най-голямото в света като брутен вътрешен продукт на страните, участващи в него.

Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (РВИП/RCEP) предвижда създаването на гигантска зона за свободна търговия между десетте страни от АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Страните от споразумението произвеждат 30 процента от световния БВП, а населението им възлиза на 2,2 милиарда души.