Китай планира да вложи над 1 трлн. юана (146 млрд. долара), за да ускори инфраструктурните инвестиции в Тибет, включително нови и вече одобрени проекти, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници.

Новата инициатива за засилване развитието на отдалечения и беден високопланински регион указва намерението на Пекин да засили граничната сигурност на фона на повишеното напрежение по границата с Индия през последните месеци, отбелязват двама от източниците.

Миналата седмица на среща с високопоставени ръководители на Китайската комунистическа партия за бъдещото управление на Тибет, президентът Си Цзинпин е похвалил постигнатото и държавните служители на първа линия. Той обаче е заявил, че са необходими повече усилия за засилване на единството, благосъстоянието и съживяване на региона.

По думите му предстои да бъдат завършени редица големи инфраструктурни проекти и обществени съоръжения, включително жп линията Съчуан-Тибет, според публикация на Синхуа.

Плановете предвиждат да бъде завършена трудната средна част на високопланинската жп линия между Съчуан и Тибет - жп връзка между Непал и Тибет, която все още е в етап на планиране.

Засега не се знае колко от планираните разходи са нови или за колко години са предвидени.

Строителството на най-трудния участък - връзката между Чънду и Лхаса - ще започне през идните седмици, допълват източниците. Тази част от жп линията, на стойност 270 млрд. юана, е известна с предизвикателствата за строителите като трудния терен и сложната геология на района.

Пекин иска да постигне напредък и по жп линията Тибет-Непал, която бе сред множеството двустранни сделки, сключени през 2018 г. между Непал и Китай. Непал е буфер между Китай и Индия и е считан за естествен съюзник на Делхи. Китай обаче затвърждава позициите си в страната с щедри помощи и инфраструктурни инвестиции в региона, който е сред най-бедните в света.