Британският кредитор HSBC Holdings и неговите регионални азиатски конкуренти могат да се сблъскат с ефект, който да изтрие над 2 млрд. долара о техните приходи. Сметката може да нарасне заради увеличаващите се лоши кредити на фона на епидемията от коронавирус, като въздействието ще бъде двойно по-силно, ако болестта не бъде ограничена до март, пише Nikkei Asia Review, цитиран от Инвестор.

HSBC, която планира да пренасочи част от капитала към Азия, очаква допълнителни загуби от заеми в размер на 600 милиона долара, тъй като клиентите са принудени да прекратят операциите си, докато търсенето пресъхва.

Базираната в Сингапур DBS Group Holdings, най-голямата банка в Югоизточна Азия по брой и размер на активи, изчислява, че спадът на приходите заради коронавируса може да достигне сериозни мащаби, докато S&P Global Ratings заяви, че вирусът може да добави 770 млрд. долара лоши кредити.

Анкетираните от Nikkei Asian Review анализатори виждат спад на приходите от над 300 млн. долара за всяка от най-големите континентални банки в Азия, тъй като ръстът на кредитите и приходите, генерирани от продажбата на продукти относно управлението на богатството, застраховането, търговията и др.

Ако към това се прибавят и всички най-големи банки с експозиция към Азия, общото въздействие може да се увеличи повече от три пъти, предупреждават анализаторите.

Въпреки че банките в региона са адекватно капитализирани, за да издържат на всеки шок, анализаторите смятат, че усилията за стимулиране на икономиката могат да имат негативен ефект върху техните действия.

Епидемията спря голяма част от китайската икономика и осакати други азиатски държави, а икономистите намалиха прогнозите си за растеж в региона. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай изглежда, че ще се забави до 3% през първото тримесечие, според средната оценка на икономистите, спрямо 6% през четвъртото тримесечие на 2019 г., като някои анализатори дори прогнозират свиване.

Въпреки че се предвижда китайските банки да поемат по-голямата част от регионалните загуби в резултат на избухването на заразата, други азиатски играчи и чуждестранни крадитори ще се сблъскат с по-слаби приходи от такси, тъй като клиентите се дистанцират временно от сделки, инвестиции за управление на богатството и застраховки. Те ще се сблъскат и с по-големите просрочени заеми от търговията на дребно, туризма, малките и средните компании и ипотечните клиенти.

Над 2700 смъртни случаи са приписани на вируса, който е заразил десетки хиляди души в глобален мащаб. Нарастват и опасенията, че властите не успяват да го ограничат, така че да не се превърне в глобална пандемия. Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на най-големите икономики в света миналия уикенд отчетоха рисковете за глобалния растеж, подклаждани от несигурността, причинена от вируса, и бяха готови да разгърнат мерките за подкрепа.

Китай вече предприема стъпки. Неизпълнените задължения по кредитите, произтичащи от коронавируса, няма да бъдат включени в необслужваните заеми за "гратисен" период, съобщи Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия по-рано този месец. Пекин също намали основната лихва за кредитиране, вкара ликвидност във финансовата система и въведе преференциални заеми и данъчни облекчения за индустриите, най-силно засегнати от вируса. Южна Корея, която има стотици потвърдени случаи, също отпусна заеми за индустриите.