Китай и САЩ са постигнали принципен консенсус по някои ключови въпроси при търговските преговори в Пекин, съобщи днес държавната агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Двете страни са обсъждали теми като трансфера на технологии, защитата на интелектуалната собственост, немитническите бариери, услугите, земеделието и търговския баланс, коментира Синхуа след седмица на разговори в Пекин.

Китай и САЩ са обсъждали подробно меморандума за разбирателство по търговски и икономически въпроси, се посочва в информацията, без да се дават повече подробности.

Високопоставени лица от САЩ и Китай ще се срещнат идната седмица във Вашингтон, за да продължат да работят по търговското споразумение след постигнатия напредък в разговорите в Пекин през тази седмица. Това съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.

"САЩ гледат напред към тези предстоящи разговори и се надяват, че ще бъде постигнат допълнителен напредък", заяви Сандърс. "И двете страни ще продължат да работят по всички нерешени въпроси преди 1 март 2019 година, когато е крайният срок за увеличение на 10-процентните мита за някои вносни китайски стоки", допълни тя.