Трябва да имаме обща позиция между страните членки на Европейския съюз, защото Русия и "Газпром" дават различни условия и цени на различните страни. Това заяви пред български медии в Рим министър-председателят Кирил Петков, след като се срещна с италианския премиер Марио Драги. 

Петков бе категоричен, че условията за руския газ трябва да бъдат еднакви за всички страни от Съюза. Той подчерта, че темата предстои да бъде обсъждана на следваща среща на европейските лидери. (Заседание на Европейския съвет има в края на месеца.)

По тази причина с Марио Драги се убедихме, че не може всяка страна да се справя самостоятелно, трябва да имаме обща позиция, изтъкна българският премиер. 

Не е специално отношение към България, каза Петков за спрените доставки на руски газ за страната ни.

Коментарът си премиерът направи по повод информацията, че Италия и Германия ще продължат да получават необходимите им количества. 

Както се разбра по-рано компании от Италия, Германия, Словакия са изпълнили условията на Москва за разплащане на газовите доставки с посредничеството на "Газпромбанк", в която откриват две сметки - една в договорената валута (евро или долари) по която се превеждат сумите, и друга в рубли, по която се заверява конвертираната в руска валута сума и от която (от името на купувача) се плаща на доставчика "Газпром".

На няколко страни - България, Полша, Финландия, доставките на газ бяха спрени, след като не спазиха условията.

Европейската комисия на няколко пъти заяви, че плащането в рубли на доставките на газ заобикаля наложените на русия санкции. Във връзка с това България поиска обяснение от ЕК дали страните, изпълнили руските условия, не нарушават санкциите. В телевизионно предаване енергийният министър Александър Николов каза по този повод, че "нивото на солидарност и обединеност трябва да е минимално високо".

Николов отбеляза, че страната ни има техническа възможност да плаща за газ в руската валута, но ще изчака становището на Еврокомисията.

Но ЕК даде следното указание към купувачите на газ: Отворете сметка в банката, преведете сумата в договорената валута, обявете го и приключете.

На доста страни членки е предложено, че плащането в евро или долари е достатъчно и те не трябва да се притесняват от превалутирането в рубли, каза Петков. 

Сред тези страни е и Италия, тъй като Марио Драги го потвърди още преди десетина дни.

"Явно има различни условия и докато не се обединим заедно и не отворим договорите и общо обсъдим как да се справим с този проблем, има опасност различните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за Европейския съюз", отбеляза Кирил Петков.

Премиерът изрази удовлетвореност от това, че "сме абсолютни лидери в това, че не сме се огънали и фактът е, че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставки от Азербайджан и други страни".