При участието си в бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара в България, премиерът Кирил Петков благодари за подкрепата, която страната ни е получила от САЩ след прекратяването на доставките на газ от руската компания "Газпром Експорт".

Както е известно, българска правителствена делегация, начело с министър-председателя, успя да договори във Вашингтон доставка на втечнен природен газ на цени, конкурентни на онези по договора с руската компания.

Сега Кирил Петков каза, че България по договор е изпълнявала всичко, но като политически инструмент е било решено да бъде прекъсната доставката - политически инструмент не само за България, а и за Европа. Ние бяхме просто първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се изпълняват едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи, коментира премиерът. "Ето защо беше важно да покажем, че има диверсификация и никой не може да извива ръцете на демократичния свят", заяви Кирил Петков.

Диверсификацията на източниците е въпрос на воля на отделните държави, които трябва да изграждат още свързващи коридори, отбеляза премиерът. "Това са важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в близко бъдеще, ако искаме нашият регион да е стабилен."

Петков изтъкна, че България и САЩ ще могат да си партнират и в сферата на зелената енергия и нейното развитие чрез инвестиции.