Република Кипър е издала окончателното разрешение за изграждането на електрическата връзка EuroAfrica Interconnector, съобщава кипърското издание на вестник "Катимерини", цитирано от БТА.

EuroAfrica Interconnector е официалната организация, която реализира изграждането на електрическото свързване между Египет и Кипър.

В съобщение на EuroAfrica Interconnector се казва, че с разрешението на кипърското правителство се дава зелена светлина за изграждането на трансформаторна станция за високоволтова линия с постоянен ток, за изпълнител на която е избрана Сименс.

EuroAfrica Interconnector е "електрически коридор", който свързва Египет и Европа чрез Кипър, като създава по този начин енергиен възел за Африка и арабския свят, се казва в съобщението.

Още през ноември 2019 г. кипърските власти дадоха разрешение за проектиране на трансформаторната станция с капацитет от 2000 мегавата, както и на крайни точки на подводния кабел, който свързва електрическите мрежи на Кипър и Египет с Гърция (Крит) и ЕС.

Стойността на първата фаза на проекта, която предвижда възможност за пренос на мощност от 1000 мегавата, възлиза на 1 млрд. евро. През 2023 г. се очаква да влезе в експлоатация връзката между Кипър и Гърция, а в края на същата година - и между Египет и Кипър.