Казахстан може да увеличи износа на петрол за Германия по петролопровода "Дружба", до 2 милиона метрични тона годишно. Това заяви днес пред журналисти казахстанският министър на енергетиката Алмасадам Саткалиев, цитиран от Ройтерс и БТА.

Продажбите започнаха, след като Берлин реши да спре да купува руски петрол.

Преговорите относно увеличаването на петролните доставки са започнали след посещението в Германия през септември на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, каза Саткалиев и допълни, че предстои да бъдат договорени детайлите на споразумението за допълнителен експорт на черно злато за Германия.

На 28 септември Токаев каза в Берлин след срещата си с канцлера Олаф Шолц, че тази година Казахстан е доставил 500 000 метрични тона суров петрол до германската рафинерия "Швед" (PCK Schwedt). "По молба на нашите германски приятели потвърдих готовността на страната ни да увеличи доставките на петрол и да ги направи дългосрочни", каза казахстанският президент пред журналисти, цитиран от Ройтерс.

Казахстан е подал заявка за транспортирането на 1,2 милиона тона петрол през тази година по петролопровода "Дружба", за да гарантира доставките за рафинерията "Швед".

Руската компания "Транснефт", която е оператор на петролопровода "Дружба", обяви, че не е получила заявки от Казахстан за осигуряване на допълнителен капацитет за транзитен пренос на петрол, съобщи агенция ТАСС.

Пробивът на казахския нефт през Русия за Германия

Всъщност заявката за пренос на 1,2 милиона тона суров петрол за Германия по нефтопровода "Дружба" казахстанският оператор "Казтрансойл" направи още в края на миналата година.

Казахстанският петрол дойде, за да замени руския, от който ЕС постепенно се отказа (с дерогации за няколко страни, сред които България), след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г. Правителството на Германия наложи от 1 януари забрана за внос на руски нефт по тръбопроводи от Русия (през "Дружба"). За да си осигури необходимите петролни доставки, то се обърна към редица страни, сред които е и бившата съветска република Казахстан.

В средата на януари т.г. стана известно, че Казахстан ще достави 300 000 тона суров петрол на Германия през първото тримесечие на тази година през петролопровода "Дружба".

В края на 2022 г. руският вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак каза, че страната му е готова да позволи транзитния пренос на суров петрол от Казахстан до Германия.

Нефтът, транспортиран през петролопровода "Дружба", ще достига до Адамова застава в Полша, след което ще бъде доставен в Германия.

Доставките по тръбопровода "Дружба" засега остават извън обсега на санкциите, но рафинериите "Лойна" (Leuna) и "Швед", които са свързани с него, тази година не са поръчвали руски петрол.

Държавата пое контрола над рафинерията "Швед", въпреки че "Роснефт" (Rosneft) все още държи 54,17% от акциите в капитала на рафинерията.