Казахстан, който е голям производител на въглеводороди, обяви днес, че е поискал международна арбитражна процедура срещу петролните гиганти, експлоатиращи стратегически находища в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Споровете включват и приспаднати разходи на стойност 16,5 милиарда долара.

Министърът на енергетиката Алмасадам Саткалиев заяви, цитиран от държавната агенция Казинформ, че се е насочил към големите компании, експлоатиращи находищата в Кашаган и Карачаганак, сред които са "Ени" (Eni), "Шел" (Shell), "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и "ЕксънМобил", (ExxonMobil) както и казахстанската компания "КазМунайГас" (KazMunayGas).

Според министъра, сумите, приспаднати като разходи, които казахстанското правителство поставя под съмнение, достигат 13 милиарда долара за находището в Кашаган и 3,5 милиарда за находището в Карачаганак.

Споразуменията за експлоатация на двете находища предвиждат, че операторите могат да приспаднат разходи от приходите си, преди да ги споделят с правителството.

"Не става дума за фискални спорове, а за прилагане на споразумения за разпределение на производството", уточни Саткалиев, цитиран от руската агенция "РИА Новости".

С резерви, които се оценяват на 13 милиарда барела суров петрол, Кашган е едно от най-големите офшорни находища на петрол в света. То се експлоатира от "Ени", "Шел", "ТоталЕнержи", "ЕксънМобил", "КазМунайГас", "Инпекс" (Inpex) и Си Ен Пи Си (CNPC).

Открито през 2000 година в северната част на Каспийско море, находището се сблъсква с безпрецедентни технически проблеми и производството стартира едва през 2016 година след години на закъснения и над 50 милиарда долара разноски.

Въпросът за щетите за околната среда същевременно става все по-належащ.

В края на март министърът на екологията на Казахстан потвърди, че е атакувал в съда оператора на "Кашаган" заради нарушаване на екологичните норми. Според американската агенция Блумбърг исканата сума в този спор би могла да достигне 5,1 милиарда долара.

Находището на сушата "Карачаганак", разположено в северозападната част на Казахстан, е експлоатирано от "Ени", "Шел", "КазМунайГаз", но и от американската "Шеврон" (Chevron), и руската "Лукойл".

Основните казахстански находища на петрол се намират в западната част на страната.