Служебното правителство обмисля да въведе режим, при който търговците ще трябва да уведомяват Комисията за защита на потребителите (КЗП), ако искат да поставят надценка от 20-25% върху доставната цена на хранителните продукти. Това стана ясно от думите на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред "Нова телевизия".

Така КЗП ще може да прецени дали и кого да провери, за да установи какъв е аргументът за надценката, обясни Стоянов.

В момента масово търговските вериги слагат надценка от 80-90% на хранителните стоки, добави той. 

Затова следващата седмица министърът ще покани на среща представители на Комисията за защита на конкуренцията, за да разбере от тях дали са правили проверка за картел, организиран от търговските вериги, предава БТА.

Правителството по никакъв начин не е във война с веригите и по никакъв начин не ги сочим с пръст. Ние установяваме, че има проблем по веригата на доставки, цените се качват необосновано. Ние не сме разследващ орган, само искаме да осветлим кой колко печели, обясни Никола Стоянов.

Той допълни, че целта на служебното правителство е цените да бъдат намалени с 20-30%. По думите му Комисията за защита на потребителите е направила близо 500 проверки за няколко седмици, при които са установени 480 нарушения, съставени са 205 акта.

Министърът уточни, че до края на седмицата се очаква да тръгне сайтът, на който ще може да се намери сравнение на цените на хранителни стоки в търговските вериги в страните от Европейския съюз и в България.