Кабинетът обмисля да въведе режим, при който търговците да уведомяват КЗП за надценки

Правителството по никакъв начин не е във война с веригите и по никакъв начин не ги сочим с пръст, заяви Никола Стоянов

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът обмисля да въведе режим, при който търговците да уведомяват КЗП за надценки | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аргумент за надценка.......никой не Ви дължи обяснение за формирана цена, май някой живее в миналото.....клоуни....

Тия не са ли чуавали за прогресивен данък с данъчни ставки. За такива алчни търговци слагаш дори силно прогресивен данък: примерно слагаш 10% данък за надценки до 30%, 30% данък за до 40% надценка, 50% за 50% надценка и 90% данък за надценка 60% (това последното означава че от 60% надценка 54 отиват за държава и 6 за търговец) .. Няма нужда да продаължавам. Хем е пазарен механизъм, хем който настъпи 40% надценка почва як данък, а при 90% надцценка ще трябва да плати данък повече от колкото е спечелил, демек няма иконмичекса изгода да вдига надценката. Оптимума ще е около 25-29%.

Освжбодете пазара от посредници. Чраз данъци.

Защо бяха всичките мъки и преход, като сега Радев ни връща в комунизма!? Абе комуняги смотани, не разбрахте ли, че колкото повече се намесвате в пазарните отношения (в цените) нещата стават по-зле! Всякакви държавни регулации на цени и на участници в търговията водят до диспропорции и дефицити, които в крайна сметка вдигат цените.

Една стока струва толкова, за колкото се продава. Тези мухали дали са работили някога бизнес ? С 15% надценка, как ще платиш ток и заплати. Ненормалници. Убиийте и последния бизнес в България и да се свършва

Евроатлантижите от ПП,ДБ и ГЕРБ скоро ще управляват и всичко ще се върне по старому...грабеж.

25% е огромна надценка ,да работят до 15% както са нормалните бизнеси в ЕС . Западните вериги магазини се оказаха безкрупулни грабители.

25% не сига да платиш само разходите. Под 30% надценка в хранителния бизнес си умрял за 2 месеца

НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ВЪВЕЖДА ОГРАНИЧЕНИЯ В ЦЕНИТЕ. Това може да се направи САМО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е СПОНСОРИРАЛА ПО НЯКАКЪВ НАЧИНВЪПРОСНИТЕ ФИРМИ. Има други начини за контрол на цените, има си и закони, които разписват тези начини, има си и съответните органи, които да ги контролират. ТЕЗИ ОРГАНИ, ОБАЧЕ, НЕ ФУНКЦИОНИРАТ. Всяко ограничаване на цените "със закон" ВОДИ ДО ДЕФИЦИТ, СЛЕДВАН ОТ ЧЕРЕН ПАЗАР И СПЕКУЛА. Не знам как тия комунисти не се научиха на това. Това, което прави правителството в момента, се нарича ПОПУЛИЗЪМ. От което ще спечели само един човек. Военен, с юмруче. Имена няма да споменавам.

Прав си бате, ама няма или не желаят да те разберат !!!

Един нормален коментар! Да допълня: Даже и тогава не може да се говори за "спекула", защото това е нещо съвсем друго! Спекулата е борсов термин, където спекулантите купуват и продават с намерение да направят печалба от краткосрочни движения в цените. Тяхната дейност стабилизира цените и прави пазара ликвиден. Така че "спекулата" има положително въздействие на пазара!

Поредната ялова акция , замислена и изпълнена така че да няма ефект. Истината е че никой във властта няма топки да наложи контрол, а и все пак те са избрани/назначени не да вършат работа и да пазят статуквото , а и хранилката ще секне....

Ами то 90 сетте години имаше закон за основни хранителни стоки - максимална надценка 20% .Така ще се изчисти пазара от нелоялни търговци които продават стоки с изтекъл срок и т.н.

Идва ти стока на 10лв. Ти като собствените на магазин с малък оборот - било то, защото си в село с баби и дядовци или защото всеки ходи в Била - как да сложиш малка надценка? Освен да фалираш и бабите хляб ще ядат 1 път в седмицата, ако има път до селото. После защо в малките градчета/села никой не иска да живее.

Ами слагам надецнка 120% и обяснението ми е, че стоката се продава много добре на тази цена. И какво прави КЗП? Казва благодаря за информацията? Или ме скъсват от проверки за други неща и аз ги съдя за административен провизол? Всъщност не съм търговец, а обикновен човек страдащ от високите цени като всички. Но ме дразнят тези неадекватни приказки и нищо реално. Ето във Франция правителството се договори с големите вериги за цените на основните хранителни стоки (за Карфур са около 200 стоки). Те естествено ще си го избият от праха за пране и тоалетната хартия, но поне храната ще е на по-поносими цени.

Прави ми впечатление, че форумът под тази статия се напълни с мнения на едни видни каиталисти, които оправдават надзенка на хляба и млякото и яйцата ако искат и 5000%, ако имало кой да ги кипува. Разбира се, това не е мнението на хората, особено предвид факта, че спорред вчерашно проучване 75% от българите трудно се справяли с бюджета си. Това може да означава две неща: (1) че просто по това време във форума пишат основно хоум-офис консултанти с голям бюджет, или (2) че има организирана манипулация на мненията на форума, т.е. тролене, за да се защитят възможностите на хранителните магазини да си продължат сладкия бизнес, както до сега. Аз залагам на троловете, просто мненията доста много си приличат, като писани от един човек с различни никове ;)

Да върнат и смъртното наказание! Да се национализира всичко частно! Да се въведе режим на тока! Да се забрани вноса на западни стоки - стига са печелили от нас! и т.н. Оставете хората да работят, ако ще и на 5000% печалба! Ако се купува значи цената е наред, ако не се купува - търговеца ще го изхвърли и ще загуби. Клиента като счита, че е скъпо във веригата Х, може да си купи от пазара или от кварталния магазин. В веригите е непрекъснато пълно с пазаруващи хора, значи всичко е наред!

Не си прав. Ако всички търговци сложат надценка 90% върху хляба, ти ще спреш да купуваш хляб ли? Или мляко? Ако наистина има надценки 80-90%, това НЕ Е ОК!

Няма да спре да се купува хляб, но потреблението ще спадне наполовина. Това е саморегулиращ се пазар. Всякаква намеса в него води до по големи проблеми. Нека всеки да продава на колкото си иска. Така се гарантира качество и избор. Всяка фирма трябва да има и пари за да се разраства ... вдига качеството и оборотите. ПОПУЛИСТИТЕ гледат да се харесат на хората със сладки приказки. Като се осере обаче обстановката - други са виновни. И народа вярва ....

тия идиоти се опитват да открият топлата вода в англия айде великобритания има борса и това което се определи на тази цена се продава или купува на тази цена се плащат данъците отстъпка съгласно закона няма един на една цена друг на друга от 12 на обяд до утре на обяд цената една за всички проверете

Изходът от ситуацията е стопроцентова национализация и държавен контрол над цени и производство.

Истината е, че държавата няма капацитет да прави това и резултатът ще е огромни опашки за продукти от ниско качество и в минимално количество. Знаем си урока.

Ако това за 80-90% надценка при веригите е вярно, казвам АКО Е ВЯРНО, е направо брутално. Редно би било да има по-голяма информираност като отидеш в Кауфланд например и видиш един буркан кьопоолу за 6.50, да знаеш колко е себестойността, колко е маржът на производителя, колко на доставчика и колко на веригата. Освен това според мен е важно да се осигури псраведлива цена на някои стоки - хляб, млечни продукти, яйца, варива, олио, месо. За пастата от артишок или био лешников крем или кока кола продуктите, алкохол и прочее, да си слагат надценка колкото искат. Но основните хранителни продукти трябва да се поддържат в разумни рамки на надценка, защото касае живота на всички нас и особено на уязвимите слоеве - бедни, възрастни хора и т.н. Иначе се получава така, че бабката си дава стотинките, за да се раздадат огтомни коледни бонуси, луксозни служебни автомобили, скъпи тиймбилдинги, вътрешногрупови мероприятия в петзвездни хотели и разбира се голяма печалба, за да види майката в чужбина как хубаво "пърформва" българското "събсидиари" и разбира се - пак въпрос на бонуси. Пари, окъпани в сълзи. Пазарите на хранителни продукти и енергоносители за физически лица са, ако щете, въпрос дори на национална сигурност. Всичко друго - алкохол, цигари, коли, горива за коли, дрехи, застрахователни и банкови продукти и прочее - там може да има пазарни механизми, но при храната - нашите побългарени, счупени, несъществуващи и нефункциониращи пазарни механизми (както и тези при имотите) не могат да бъдат оставени да действат. Така че аз съм десен човек, но съм съгласен да има регулации и натиск от страна на държавата в най-бедната ЕС нация, която плаща най-скъпи храни по незнайни причини. Защото така говори съвестта и човещината.

Правилно и очаквано решение.Да има твърда сума при неспазване.Цените са толкова високи сякаш кашкавала и сиренето се правят от истинско мляко,без такова на прах.

Нито министърчето дето ще определят цените. Като не ти харесва отиди си го купи от другаде-магазини колкото искаш. Или отвори собствен магазин и започни да продаваш евтино.

Да отвори магазин и да започне да продава на цени с 50% по-евтини от тези в търговските вериги. Обещавам лично да отида да си пазарувам от него.

Този не става и за статист в комедийно шоу!

Нещо не сте си пили хапчетата тая сутрин. НАП знае всичко, какво да ви уведомяват? В НАП имате цялата информация от търговците на каква цена е продадена и препродадена, купена, и продадена дадена стока, от кой производител е излезнала и целия и път с продажната и цена. Нали за това въведохте касовите апарати в реално време? Пък и да не са в реално време, в края на месеца се прави един отчет просто. Вие болни ли сте какво ви има? Една екселска таблица в края на деня и ще знаете Кауфланд на колко е купил яйцата например, от кого, и на колко са излезли от касата на магазина, тоест на колко са продадени. Айде по-сериозно, толкова па да сте некадърни та чак боли като ви слуша и гледа чоек.

Какво от това:)))) А разходите на същия тоя kaufland в сравнение с разходите на едно магазинче дето продава на същите цени????

ПАК-ГЛУПОСТИ,НА-ТЪРКАЛЕТА! ПРЕМАХВАНЕ НА-СПЕЦИАЛНИТЕ ПРИВИЛЕГИИ,ЗА-ГОЛЕМИ ИНВЕСТИТОРИ(НЕ СА),НА-ВЕРИГИТЕ! ПРЕМАХВАНЕ НА-СТОТИЦИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА МАЛКИ: ПРОИЗВОДИТЕЛИ,ТЪРГОВЦИ,ОГРАНИЧАВАЩИ ДЕЙНОСТА ИМ! ВЕЧЕ Е-“КРИМИНАЛНО”,ДА ЗАКОЛИШ ПЕТЕЛ,ДА ГО ПРОДАДЕШ(САМО ПРИМЕР)! БЕЗУМНО Е(ПЛАТЕНИ ПОДЛОГИ)-ДЪРЖАВАТА,ДА ВЪВЕЖДА-ОГРАНИЧЕНИЯ,ЗА-МЕСТНИТЕ,ПРИВИЛЕГИИ,ЗА-ЧУЖДИ КОРПОРАЦИИ! НОРМАЛНО Е-ОБРАТНОТО…АКО НЕ БЯХМЕ-КОЛОНИЯ!

Какви са тия специални привилегии на търговските вериги? Защото примерно производителите имат привилегията да продават без да плащат такси.

Ма тези верно са ненормалници. От чисто практическа гл.т. - цените непрекъснато скачат нагоре и надолу. И всеки търговец сам си преценява, колко и каква надценка да сложи. Особено малките, кварталните магазини. Доставчиците доставят една и съща стока с различно качество и съответно - различни цени. В магазина цената също подскача, даже и търговецът да не е сложил по-голяма прочентна надценка. Сега какво - малките магазини ще трябва да си назначат по един човек, който непрекъснато да уведомява КЗП за всяка стока ли? И колко още чиновници в КЗП ще трябват за да обработват цялата тази информация? Ми това си е безумно. А за това с пазарната икономика ама изобщо не ми се говори. Както го пишеше един (Бог да го прости!) "З"богом СИВ, здравей соц-ЕС!", "З"богом българо-съветска дружбла! Да живее новото Слънци и Въздух - българо-американската дружба", "З"богом социализъм! Да живее евроатлантическият комунизъм!".

Празни магазини и огромни опашки. Между другото ако ви влече-северна корея все още си е същия комунизъм.

Добре е да го припомниш, ама не на мене, а на тези дето ни тикат в евроатлантическия тоталитарен комунизъм - държавно определяне на цените, на доставчиците (не от по-евтините и качествените, а от политически правилните), производствени квоти, забрани на определени стоки, папкай скакалци - полезно е, колко още прилики с плановата икономика да напиша? щото списъкот е твърде дълъг.

Държавица колкото носна кърпичка сме. Заобиколени сме от държави в които можем да пътуваме свободно. Като не ни изнасят цените тук, пазаруваме си от съседните държави. Какви са тия глупотевини да се аргументирам колко искам да спечеля? Колкото повече, толкова по добре. Аз си ги изработвам! Я аргументирайте заплатите на тия в КЗП !

Това недоразумение още ли е в икономиката?!?

"за да установи какъв е аргументът за надценката" ?!?! Сериозно, тия малоумни ли са? Аргумента ми е: "Да спечеля пари" ! Или какво, вече е незаконно да печеля пари ли?

Незаконно е бабата да стои гладна, защото ти пускаш хляба на НЕОБОСНОВАНО висока цена, за да печелиш пари. Като искап да печелиш пари - ходи да продаваш коли или имоти. Пак ще печелиш, но не за сметка на сълзите на бабката.

По тъп аргумент не съм чел. За да расте бизнеса и да дава качество и добра цена му трябва печалба. Това да не е Социални грижи . Какво е обоснована цена. Бизнеса да работи на 1 стотинка надценка а всички да са сити.

как да протака до изборите, а после други да се оправят с този батак.

Някои го наричат "тупане на топката " !!!

Във всеки един магазин извън търговските вериги надценката е минимум 80% Надценките на борсите започват от 100% нагоре. Това са десетки хиляди обекти. Я някой да припомни колко е персонала на комисията за защита на потребителите????????

М да. Май е време да връщаме Народна пред Република България. Да живее НРБ!

НРБ замина в историята. Децата на комунистите заминаха на запад. Тук останаха само тъпи и некадърни същества като тебе надяващи се при комунизма поне да няма хора получаващи повече от тях.

Благодаря другарю:-) Като гледам обидите са последното оръжие на некомпетентните

Ами бихте ли ми обяснили тогава с какво беше прекрасна вашата народна република България дето искате да я връщате? Където дори нямаше да имате право на различно мнение от това на партията???? Народна република България никога не е била нито народна нито република.

И като я уведомяват, КЗК какво ще прави, освен да си премести уведомлението в другия крачол?

Правителството е да намалим цените с 20-30%" Но когато изпълнителният директор на ЕлБи Булгарикум намали цените във фирмените магазини с 30%,лично министър Николов го уволни. Мунчовци.

Как по-точно правителството ще свали цените???

Тоя пич малоумен ли е? Няма ли кой да му обясни, че далаверата е през "обективно" завишените разходи. За реклама 20-30%, а ходи жали разходите за реклама ко си нямаш работа.. Реклама, консултанти и разни складажии с знайни и незнайни комисиони и посредници са обективна част от "бизнеса". Т.е. единия вариант е да наложиш още по детайлна регулация, което е малоумщина, другия вариант е да създадеш предпоставки за повече конкуренция. Напр. като разбиеш големите и насърчиш малките и ги пръснеш по територията на държавата.

За коя по-точно държава говорите? Щото тука в България, малки магазини и магазини не свързани с търговските вериги има навсякъде.

И това било пазарна икономика... Добре дошъл на комунизма!

"Ще бъда гласа на бизнеса".Мафията у нас си има държава, вече си има и говорител.

хората на чорапа чупят тъпомера.Ама от червени послушковци толкова.Не им стиска да праснет на големите вериги за спекула по някилко милиона лева глоба, и ще видите как рязко ще паднат цените.

Ама първо няма спекула второ нямаш основание за да ги глобиш. И трето в магазините извън търговските вериги цените са по-високи.

Те ще ви известяват ,а вие какво -ще продължавате да си лежите на топло !

Глупост след глупост ! Тия регулации не стават с административни мерки, а с икономически и финансови методи !!!

Глупост след глупост. Тоя Никола Лукоил Стоянов е абсолютен глупак. Мунчо е виновен за тази ситуация в България. Абе льольо, щом можеш с малки надценки, отваряй магазини и продавай бе тюфлек смотан.

Питам ! Кой ще ни даде парииии ? Позорно мълчите !