Активи за $ 7.34 трилиона, управлявани от пасивни фондове в целия свят, концентрирани в акции на големи, средни и малки компании ще утежнят ситуацията при евентуална рецесия, когато започнат масови разпродажби. Това се казва в обзор на ситуацията на фондовите пазари на JPMorgan Chase & Co., цитиран от Bloomberg.

"Пасивните инвеститори просто следват тренда-когато има поскъпване на акциите, те купуват и така увеличават поскъпването, когато има спад, започват да продават, дори да става дума за временна корекция", смятат експертите.

Според тях, при предишната финансово-икономическа криза през 2008 година пасивните инвеститори са заемали само 26% от всички управлявани от фондове активи на компании от САЩ и около 15 % на компании извън САЩ. Днес, след 10 години тези цифри са различни-те са съответно 83% и 53%.

Както вече стана ясно, в момента фондовия пазар в САЩ преживява сериозен спад на цените на основните акции и фондови индекси. Ако прогнозата на JPMorgan се потвърди и пасивните инвеститори започнат да разпродават, ще се получи истинско финансово "цунами".