Цените на акциите в САЩ, които се повишиха 4 пъти за последните 9 години, а през 2017 година не преживяха нито една корекция в посока понижение по-голяма от 3%, продължава да показва тревожни симптоми.

На борсовата сесия вчера американските фондови индекси преминаха през втората за последните 2 седмици корекция с посока понижение. При това доста чувствително-в резултат  S&P500 вече е на минус в сравнение със стойността си през януари 2018 година, губейки 3.1%.

Високотехнологичният Nasdaq рухна с 4,43% - рекордно от 2011 года. Dow Jones,който е на основата на акциите на 30 най-големи американски компании, се понижи с 2,41% и също се оказа по-ниско, отколкото през януари.

Силно намаля и интересът към американските държавни облигации при търга от началото на седмицата, при който бяха предложени книжа за 276 милиарда долара. Чужди банки изкупиха едва 2% от тях с падеж след 5 години, а 40% бяха взети от първични дилъри на Фед.

Според експерти, основният проблем за това поведение на пазарите е геополитически. Влошаване на отношенията на САЩ и ЕС със Саудитска Арабия, както и инцидентите с изпратените бомби вчера на Барак Обама, семейство Клинтън и в сградата на Time Warner Center безспорно дават своето отражение.

Друга причина е и спирането на "печатниците за пари", след като такава политика вече водят както Фед в САЩ, така и Европейската централна банка и Централната банка на Япония, които продължават да намаляват изливането на пари на пазарите, анализират от Morgan Stanley .

Инвеститорите вече се плашат и от така наречените "четири конника на Апокалипсиса" на фондовите пазари. Първият е поскъпващият долар, вторият-търговските войни между САЩ и Китай, третият-нестабилността на развиващите се пазари и четвъртият-проблемите на еврозоната с Италия и нейния космически дълг.

Ако ситуацията продължи да се влошава, това ще означава, че новата финансово-икономическа криза чука на вратата, твърдят експертите.