България преговаря да резервира капацитет от 1 млрд. куб. м газ на година на турските терминали за втечнен газ, включително и за транзит през транспортната мрежа на турската газова компания "Ботас" (Botas) до българската граница. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти. Това е много важно, защото ние вече нямаме такъв голям проблем с доставките на танкери. Имаме предлагане на танкери, нямаме къде да ги разтоварваме", изтъкна той.

Служебният енергиен министър обясни, че гръцкият терминал в Ревитуса е претоварен и е много трудно там да се резервира. Едното решение е да се резервира капацитет на терминала на гръцкия терминал в Алексанруполис. От 2024 г. там има резервирани 1 млрд. куб. метра, но трябват поне още 1 млрд. куб. метра, които да са сигурни, за да се обезпечат доставките за България. Това е възможно само в Турция.

По договор с азербайджанската държавна нефтена и газова компания "Сокар" (Socar) получава 1 млрд. куб. м газ оттам, припомня БТА. Средното потребление на страната ни е около 3,5 млрд. куб. метра в зависимост от ситуацията.

"Доставките за 2023 г. вече са обезпечени чрез доставки на терминалите на Ревитуса, в края на 2023 г. може да се договорят такива в Турция от края на 2023 г. и 2024 г. нататък", уточни Христов.

"Турската оферта е, че тези 1 млрд. куб, метра може да се доставят на всичките им терминали. Задачата на България е да вкара танкера в турски води, след което те го поемат и разтоварват, където могат. Министърът даде за пример, че ако стане някоя авария на гръцкия терминал в Ревитуса, процесът по доставките ще се прекъсне, докато в Турция, ако нещо стане на някой от терминалите, те си имат ангажимента да разтоварят танкера, където намери", каза още служебният енергиен министър.

"Булгаргаз" ще сключва отделни сделки с доставчици на втечнен газ. Това се прави, за да се осигури неруски газ, допълни Христов и обясни, че в Турция има и руски газ. "Ние като твърдо ангажирани да минимизираме зависимостта си от Русия, резервирането на капацитет ни дава възможност, ние да си избираме доставчиците на газ", коментира Христов. По думите му резервирането на капацитет дава възможност България да си избира доставчиците на газ.

С "Боташ" страната ни преговаря и да се включи към техните преговори с няколко големи компании, които вече са напреднали - американски и европейски, информира още Христов. Целта е България да добави сравнително малките си в световен мащаб обеми към турските, които са по-значими от нашите, като очакваме да получим офертата за Турция. "Ние ще сключим договор, само че ще бъде на по-изгодна цена", заяви Христов.

Договорът за този 1 млрд. куб. метра газ резервиран капацитет на турските терминали трябва да е за 13 години от 2023 г. - до 2036 г., като през 2023 г. няма да е точно за 1 млрд. куб. метра, защото за тогава страната ни вече е осигурила количества природен газ. За останалите 12 години ще бъде по 1 млрд. на година, посочи служебният енергиен министър.

Тези 3 млрд. куб. метра газ (бел. ред. 1 млрд. куб. метра азерски газ, 1 млрд. куб. метра на терминала в Александруполис, както и евентуалните 1 млрд. куб. метра от турските терминали) осигуряват около 80-85 процента от нужните на България за природен газ при нормална функционираща икономика от 3,5 млрд. куб. метра природен газ, но за тази година потреблението е дори под 3 млрд. куб. метра, но тя не е показателна, защото скъпият природен газ принуди индустрията да намали потреблението, уточни Христов.

Споразумението ще е между "Булгаргаз" и "Боташ", обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Ако договорът бъде подписан турската компания ще докара 1 млрд. куб. метра газ до нашата граница.