Големи участъци от повредените два тръбопровода "Северен поток 1 и 2" може да се наложи да бъдат заменени, докато Русия планира да увеличи износа на газ за Европа през Черно море и Турция. Това е заявил Алексей Милер, главен изпълнителен директор на руския газов гигант "Газпром", пред Първи канал на руската държавна телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Милер е коментирал думите на руския президент Владимир Путин, че Турция е най-добрият маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз, предлагайки там да се изгради газов хъб., Шефът на "Газпром" информира, че Москва ще започне конкретни преговори по темата с Анкара през следващата седмица. Той също така е добавил, че Русия може да увеличи газовите доставки за Турция, чрез изграждането на нови тръбопроводи успоредно на действащия в момента "Турски поток" - по дъното на Черно море. Проектната документация вече е изготвена, е добавил ръководителят на "Газпром".

По думите му доставките през Черно море може да достигнат 63 милиарда кубични метра на година. За сравнение капацитетът за пренос на всеки от двата газопровода "Северен поток" е 55 милиарда кубични метра, а капацитет на "Турски поток" възлиза на 31,5 милиарда кубични метра.

Имат ли бъдеще тръбопроводите в Балтийско море

Газопроводите "Северен поток-1" и "Северен поток-2", които бяха построени, за да транспортират газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, бяха повредени след подводни експлозии миналия месец, изпускайки голямо количество синьо гориво в морето.

Към момента се води разследване на инцидентите. Русия го окачестви като "акт на международен тероризъм", обвинявайки за него Запада, докато Европейският съюз каза, че експлозиите представляват "саботаж". В четвъртък Москва заяви, че няма да признае резултатите от разследването, което извършват Германия, Швеция и Дания, тъй като не са били поканени в него да се включат и руски специалисти.

И двата тръбопровода, простиращи се на повече от 1000 км (620 мили) по дъното на морето, не са функционирали по време на взривовете.

Според експертите, за да се възстанови работата на съоръжението след такъв терористичен акт, е необходимо да се отрежат много големи участъци от засегнатите тръби, и всъщност да се построят нови участъци върху тях, е казал Милер пред руската телевизия.

"За да се възстанови целостта й, тръбата трябва да се повдигне. И разбирате, едно е, когато тръбата е празна, и друго, когато е пълна с морска вода", обясни директорът на "Газпром".

В сряда, 12 октомври, Милер съобщи, че ремонтът на повредените съоръжения на "Северен поток" ще отнеме повече от година, припомня Ройтерс.