"Потребителите могат да бъдат спокойни. Действително има динамика в цените на електроенергията и природния газ, но тази динамика понякога води до известно неголямо повишаване, предвид краткия период до 30 юни, но може да доведе и до поевтиняване". Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след края на общественото обсъждане на цените в сектор "Електроенергетика".

"Ние самите не можем да ви кажем през следващите две седмици как ще се променят цените", уточни председателят на регулатора и добави, че при всички положения отклоненията в цените на електрическата ще бъдат съвсем приемливи и под 2%.

За цената на тока

Иванов напомни, че предварително обявеното поскъпване на електроенергията за бита е 1,39%, но то варира за трите електроразпределителни дружества. Поскъпването, както се изрази Иванов, е съобразно самите дружества - мрежи, потребители, енергия, която консумират и други фактори, "така че средното повишение ще бъде в тези граници".

Предварителните изчисления за регулиран пазар са за средно увеличение на цените за крайните потребители на "Електрохолд" с 2,74%, на EVN - с 1,46 %, на "Енерго-Про" - с 0,90 на сто и на "Златни пясъци" - с 0,25 процента.

Иван Иванов напомни, че "никога досега, поне в тези 10 години, откакто съм в КЕВР не е било толкова малко повишението на цената на електроенергията". Във връзка с това той припомни увеличението за последните две години - с 4,7 % през миналата година, а по-миналата - с 4,3 процента.

"Това повишение (1,39%) е значително по-малко от годишната инфлация. По същество нашето решение за енергията и за цената на топлинната енергия се явяват антиинфлационни фактори, които подпомагат България в нейния път към влизане в еврозоната", заключи Иван Иванов.

За цената на топлофикационната услуга

На обсъждането стана известно, че се предвижда топлоподаването да поевтинее от 1 юли средно с 8,44%. Най-сериозно намаление на цените на услугата се очаква в Бургас - с 14,09 процента. За София се предвижда намаление със 7,02 на сто, в Пловдив - със 7,81 на сто. Най-малко намалението се очаква да е във Велико Търново - с 2,44 процента.

Междувременно, докато на откритото заседание се включиха почти всички дружество от електроенергийния сектор, то на общественото обсъждане нямаше присъстващи, включително и през видеовръзка. Дали това означава, че енергийните компании са напълно съгласни с публикувания на 11 юни доклад на работната група към КЕВР остава неясно. Трябва да напомним, че в рамките на общественото обсъждане представителите на компаниите споделиха голяма част от проблемите си, включително и опасенията за ценовата динамика. В доклада на работната група има обаче доста обстоен анализ, от който може да бъдат извлечени някои отговори.

Сега дружествата имат срок от 14 дни, в които да внесат своите становища, които ще намерят отговор в обяснителната бележка на енергийния регулатор. КЕВР трябва да излезе с окончателно решение за цените на електрическата и топлинна енергия до 30 юни. Новият ценови период започва да тече от 1 юли 2024 г.