Инфлационният натиск се увеличава върху храните по стоковите тържища в страната. Предварителните данни на "Евростат", обявени в петък, показаха, че годишната инфлация в еврозоната през октомври ще бъде 4.1%, спрямо 3.4% през септември. Като се има предвид, че напоследък разликата между еврозоната и целия ЕС-27 е много малка, най-вероятно и в ЕС ще прескочи 4 на сто. В България "Евростат" отчете за септември поскъпване на потребителските цени с 4%, достигайки 9-годишен връх, и най-вероятно за настоящия месец ще нарасне също над 4 на сто.

Потвърждение на това предположение е бюлетинът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за последната седмица на октомври (25-29). От него става ясно, че след три поредни седмици на поевтиняване, през последните пет работни дни на октомври храните по стоковите тържища поскъпнаха. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 29 октомври е на ниво от 1.651 пункта, спрямо 1.632 пункта седмица по-рано към 22 октомври или поскъпване с 1.16%.

От началото на месеца до 29 октомври цените на едро са се понижили незначително, само с 0.06 на сто, тъй като в предходните три седмици ДКСБТ отчете: без промяна в цените (18-22), спад с 0.18% (11-15) и понижение с 1.03% (4-8).

Преди това в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянна се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.

Месечната равносметка

В предишните месеци цените по тържищата се повишаваха с различен темп на нарастване. През миналия септември цените на едро са се повишили средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%. За юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до 29 октомври храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 5.56%, колкото и от началото на 2021 година. На годишна база, спрямо 29 октомври 2020 година, ИТЦ се е повишил с 9.85% (от 1.503 пункта), сочат обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 26 са поскъпнали, 4 са поевтинели и четири са без промяна в цената.

За разлиска от предишните няколко седмици, когато се наблюдаваше постоянно намаляване на ценовите разлики на храните на едро по области, през отминалите пет работни дни (25-29 октомври) ножицата е започнала отново да се разтворя повече за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове. Най-голяма е разликата от 4.71 лева при кравето сирене (от 4.59 лв./кг в Добрич до 9.30 лв./кг в Силистра), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.38 лева (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.00 лв./кг в Хасково), 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7-80 лв./кг във Велико Търново и Плевен), при зрелия фасул разликата е 2.34 лева (от 2.70 лв./кг в Смолян до 5.04 лв./кг в Силистра), 2.30 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.30 лв./кг в Бургас), при слънчогледовото олио разликата е 1.90 лева (от 2.10 лв./литъра в София до 4.00 лв./литъра в Силистра), 1.20 лева е разликата при ориза (от 1.70 лв./кг във Враца до 2.90 лв./кг в Бургас), при брашното тип 500 разликата е 0.67 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.35 лв./кг в Благоевград), 0.45 лева е разликата при захарта (от 1.20 лв./кг в София до 1.65 лв./кг в Бургас) и при яйцата разликата е 0.09 лева (от 0.17 лв./броя в Плевен до 0.26 лв./броя в София).

При основните месни, млечни и други храни

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 16, поевтиняло е само сиренето с растителни добавки и 3 са без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от нула до плюс 3.5%.

На седмична база най-много е поскъпнала захарта (+3.5% до 1.49 лв./кг), следвана от прясното мляко (+2.7% до 1.92 лв./кг), зрелия фасул (+2.6% до 3.91 лв./кг), ориза (+2.2% до 2.29 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+2.0% до 2.01 лв./кг), лещата (+1.9% до 3.24 лв./кг), кравето сирене (+1.8% до 7.60 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.3% до 11.83 лв./кг), замразеното пиле (+1.3% до 4.63 лв./кг), брашното тип 500 (+0.9% до 1.09 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.9% до 8.95 лв./кг), малотрайни колбаси, вкл. шунка (+0.5% до 5.50 лв./кг) и слънчогледовото олио (+0.3% до 3.36 лв./литъра).

Без промяна в цената са яйцата (0.22 лв./броя) и пилешките кренвирши (3.97 лв./кг).

На годишна база, спрямо 29 октомври 2020 година, поскъпнали са всички месни и млечни и други храни, с изключение на ориза, който е поевтинял (-0.02 лева от 2.31 лв./кг преди година). Най-много са нараснали цените на кашкавала "Витоша" (+1.07 лева от 10.76 лв./кг), следван от лещата (+0.88 лева от 2.36 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.76 лева от 2.60 лв./литъра), замразеното пиле (+0.70 лева от 3.93 лв./кг), кравето сирене (+0.65 лева от 6.95 лв./кг).

При зеленчуците

на седмична база също преобладават поскъпналите, като за тази група храни трендът е малко по-широк - от минус 4.2% до плюс 6.8 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+6.8% до 2.03 лв./кг), следвани от морковите (+5.2% до 1.02 лв./кг), доматите от внос (+3.8% до 1-93 лв./кг), оранжерийните домати (+2.2% до 2.31 лв./кг), зрелия кромид лук (+1.4% до д.73 лв./кг), картофите (+1.2% до 0.82 лв./кг). Без промяна в цената е червения пипер (1.53 лв./кг).

Поевтинели са само зелето (-4.2% до 0.91 лв./кг) и зеления пипер (-1.4% до 1.39 лв./кг).

На годишна база поскъпналите са значително повече, като най-много са нараснали цените на морковите (+0.36 лева от 0.66 лв./кг преди година), следвани от вносните домати (+0.27 лева от 1.66 лв./кг), зелето (+0.25 лева от 0.66 лв./кг), зеления пипер (+0.17 лева от 1.22 лв./кг), картофите (+0.14 лева от 0.68 лв./кг), червения пипер (+0.12 лева от 1.41 лв./кг), оранжерийните краставици (+0.12 лева от 2.15 лв/кг).

Поевтинели са само оранжерийните домати (-0.06 лева от 2.37 лв./кг) и зрелия кромид лук (-0.05 лева от 0.78 лв./кг).

При плодовете

наблюдаваните от ДКСБТ, всички са поскъпнали, с изключение на портокалите, които са поевтинели (-0.6% до 2.02 лв./кг), като трендът при тях по това време на годината също е широк - от минус 6.0% до плюс 3.6 на сто.

Най-много са нараснали цените на ябълките (+3.6% до 1.15 лв./кг), следвани от гроздето (+2.9% до 1.44 лв./кг), лимоните (+2.0% до 2.03 лв./кг) и бананите (+1.5% до 2.05 лв./кг).

И на годишна база има паритер, колкото са поскъпнали, толкова са поевтинелите плодове. По-високи са цените на бананите (+0.09 лева до 1.96 лв./кг преди година), следвани от гроздето (+0.01 лева до 1.43 лв./кг). По-ниски са цените на ябълките (-0.08 лева до 1.23 лв./кг) и на лимоните (-0.04 лева от 2.07 лв./кг).