Високи цени на торовете създават проблеми на зърнопроизводителите. За една година увеличението е в пъти, а това ще увеличи себестойността на зърнените култури.

Амониевият нитрат е поскъпнал близо 4 пъти, съобщи пред БНР Илия Проданов, който е част от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на клон "Маркели" - Карнобат:

"Цените отидоха до небесата! Не е нормално и е пагубно за нас. Не може една тор, която миналата година сме я купували на 600 лeва, сега да струва 1300 лв. Двойно и повече е увеличението при абсолютно всички торове - предсеитбените, азотните, комбинираните, течните. Всеки може да си направи сметката как ще се отрази това на себестойността на зърнените култури!"

У нас има два завода, които произвеждат амониев нитрат - в Девня и в Димитровград. Първият изнася големи количества за чужбина, а вторият не работи, посочи още зърнопроизводителят. Много от заводите за тор в Европа също са затворени, заради високите цени на газа.

В тази ситуация земеделските стопани оставят торенето за напролет, но дали цените ще се нормализират тогава, никой не смее дори да прогнозира.

От химическия завод в Димитровград уточняват, че от 20 октомври вече работят с клиенти. В съобщението се казва, че "производствените мощности са задействани и към момента произвежда амониев нитрат, а клиентите вече изтеглят заявените от тях количества."