Плодовете и зеленчуците натиснаха цените на храните по стоковите тържища
През третата седмица на октомври на годишна база, спрямо 22 октомври 2020 г., хранителните продукти поскъпнаха с 8.58%, а от началото на годината цените им са нараснали с 4.35 на сто
Нова пазарна ситуация по стоковите тържища се наблюдава през третата седмица на октомври. Светът, а и България са под най-големия инфлационен натиск от десетилетие - в ЕС инфлaциятa през септември нарасна до 3.6%, най-висока от 2008 година насам, а в България се повиши до 4% според "Евростат" и до 4.8% според НСИ, достигайки 9-годишен връх. В същото време за първи път от началото на годината Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита, че като цяло цените на храните на едро на седмична база са стопирали и не са се променили спрямо предходната, след като преди това в продължение на две поредни седмици хранителните продукти по тържищата поевтиняваха.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 22 октомври е на ниво от 1.632 пункта, колкото беше и на 15 октомври или без промяна на седмична база. В предходната седмица (11-15 октомври) цените спаднаха с 0.18%, а в първата на октомври (4-8) се понижиха с 1.03 на сто.
Прави впечатление, обаче, че всички плодове и повечето зеленчуци са поевтинели през отминалата работна седмица, на което се дължи общото стопиране на цените по стоковите тържища в страната, тъй като при месните и млечните храни преобладават поскъпналите. От всички наблюдаване от ДКСБТ 9 вида зеленчуци, цените на пет са спаднали, а на 4 са нараснали.
От началото на месеца до 22 октомври средно цените на храните по стоковите тържища са поевтинели с 1.21 на сто.
Преди това в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянно се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване. Дали това ще се случи отново, предстои да видим.
Месечната равносметка
През миналия септември цените на едро са нараснали средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%. За юли равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
От тях става ясно, че продължилият три поредни седмици спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни - 2 юли), когато храните по стоковите тържища са поевтинели с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените са спаднали съответно с 2.98% и с 1.87 на сто. В края на юли цените са поскъпвали съответно с 2.39% (19-23 юли) и с 0.73% (26-30 юли).
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до 22 октомври храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 4.35%, колкото и от началото на 2021 година. На годишна база, спрямо 22 октомври 2020 година, ИТЦ се е повишил с 8.58% (от 1.503 пункта), сочат обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че от включените в седмичния бюлетин 34 хранителни продукти, 14 са поевтинели, 19 са поскъпнали, а един е без промяна в цената.
И отново се наблюдава намаляване на ценовите разлики на храните на едро по области. През отминалите пет работни дни (18-22 октомври) между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове, е следната: най-голяма е разликата от 4.38 лева при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Монтана и Хасково); при кравето сирене разликата е 4.17 лева (от 4.59 лв./кг в Добрич до 8.76 лв./кг в Силистра); 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново); при замразеното пиле разликата е 2.00 лева (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас); 1.93 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.70 лв./кг в Смолян до 4.63 лв./кг в Силистра); при ориза разликата е 1.35 лева (от 1.65 лв./кг в Смолян до 3.00 лв./кг в Бургас); 0.95 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.80 лв./кг във Варна до 3.75 лв./кг в Смолян); при брашното тип 500 разликата е 0.67 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.35 лв./кг в Благоевград); 0.44 лева е разликата при захарта (от 1.20 лв./кг в Пловдив до 1.64 лв./кг във Враца); при яйцата разликата е 0.07 лева (от 0.18 лв./броя във Варна, Плевен и Шумен до 0.25 лв./броя в София).
При основните месни, млечни и други храни
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 5, поскъпналите са 14 и един е без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.7% до плюс 4.5 на сто. Най-много са поскъпнали яйцата (+4.5% до 0.23 лв./броя), следвани от кравето сирене (+3.8% до 7.56 лв./кг), замразеното пиле (+2.4% до 4.60 лв./кг), захарта (+2.1% до 1.45 лв./кг), слънчогледовото олио (+1.8% до 3.35 лв./литъра), пилешките кренвирши (+1.5% до 4.02 лв./кг), лещата (+1.4% до 2.93 лв./кг), пакетчето краве масло 125 грама (+1.0% до 1.97 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.6% до 11.73 лв./кг), прясното мляко, 3% масленост (+0.5% до 1.83 лв./литъра) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.2% до 5.52 лв./кг).
Без промяна в цената е брашното тип 500 (1.08 лв./кг), а най-много са поевтинели зрелият фасул (-2.1% до 3.81 лв./кг) и захарта (-2.1% до 1.45 лв./кг), следвани от ориза (-1.7% до 2.25 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (-0.6% до 8.80 лв./кг).
На годишна база, спрямо 22 октомври 2020 година, поскъпналите месни и млечни храни са значително повече от поевтинелите. Най-много са нараснали цените на кашкавала "Витоша" (+0.91 лева от 10.82 лв./кг преди година), следвани от кравето сирене (+0.89 лева от 6.67 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.82 лева от 2.53 лв./литъра), замразеното пиле (+0.64 лева от 3.96 лв./кг) и лещата (+0.42 лева от 2.51 лв./кг). Поевтинели са само зрелият фасул (-0.09 лева от 3.90 лв./кг) и ориза (-0.04 лв./кг).
При зеленчуците
на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е малко по-широк - от минус 5.3% до плюс 10.7 на сто. Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-5.3% до 0.71 лв./кг), следван от червения пипер (-3.1% до 1.54 лв./кг), доматите от внос (-3.2% до 1.83 лв./кг), зелето (-1.0% до 0.96 лв./кг) и морковите (-1.0% до 0.96 лв./кг.
Най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+14.6% до 2.27 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (+10.7% до 1.86 лв./кг), зеления пипер (+5.1% до 1.43 лв./кг) и картофите (+3.8% до 0.81 лв./кг).
На годишна база преобладават поскъпналите, като най-много са нараснали цените на доматите от внос (+0.66 лева от 1.17 лв./кг преди година), следвани от зелето (+0.35 лева от 0.61 лв./кг), зеления пипер (+0.31 лева от 1.12 лв./кг), морковите (+0.28 лева от 0.68 лв./кг) оранжерийните краставици (+0.25 лева от 1.61 лв./кг). Поевтинял е само зрелият кромид лук (-0.02 лева от 0.73 лв./кг).
При плодовете
наблюдавани от ДКСБТ, всички са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината също е широк - от минус 0.7% до минус 9.4 на сто. Най-много са спаднали цените на лимоните (-9.4% до 1.93 лв./кг), следвани от бананите (-4.4% до 1.97 лв./кг), ябълките (-2.6% до 1.11 лв./кг), портокалите (-1.4% до 2.17 лв./кг) и гроздето (-0.7% до 1.38 лв./кг).
И на годишна база поевтинелите плодове са повече от поскъпналите, като най-много са спаднали цените на лимоните (-0.27 лева от 2.20 лв./кг преди година), следвани от ябълките (-0.09 лева от 1.20 лв./кг) и гроздето (-0.03 лева от 1.41 лв./кг). Без промяна в цената са бананите (от 1.97 лв./кг).