Храните отново поскъпнаха след 4 седмици на поевтиняване
Разликите на цените на едро и дребно варират в широки граници - от 13.99% до 56.21%, сочат данните на ДКСБТ и портала на правителството за съпоставка на цените на стоките от малката потребителска кошница
След четири поредни седмици на поевтиняване, храните на едро отново поскъпнаха с 1.05% през втората по-кратка работна седмица на април (10-13) заради Великденските празници на православните християни, които са почивни дни. Прави впечатление, че в бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) броят на поевтинелите продукти е повече от поскъпващите, но като цяло седмичната равносметка е за ръст на цените на едро. Подобно съотношение се е случвало и друг път, когато повишението на цените на поскъпващите стоки е по-голямо като процент от общото понижение на цените на поевтиняващите стоки, които са повече на брой.
Цените
- Ако свърши някоя храна с намалена цена, веригите ще слагат "капак" на друга от 17-те
- Проект: 10% максимална надценка за 17 храни за търговци с оборот от над 30 млн. лева
- Проверява ли се качеството на храните с ниски цени във Foodprice.bg
- Селскостопанските цени растат с по-слаб темп: България е сред страните с най-малко поскъпване
При цените на дребно също се наблюдава незначителен ръст на цените, като разликата между цените на едро и дребно към 12 април варират в широки граници между 13.99% и 56.21 на сто, докато в предходната седмица към 5 април разликата беше между 13.54% и 53.84 на сто. При повечето продукти, включени в сайта на правителството www.foodprice.bg за съпоставка на цените на едро и дребно от малката потребителска кошница, разликите са средно над 35 на сто.
Седмичната равносметка
През отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 20 са поевтинели, 12 са поскъпнали и два са без промяна в цената.
От млечните и месните храни и варивата най-много се е повишила цената на брашното тип 500, а най-много е спаднала цената на прясното мляко с над 3% масленост; при плодовете повечето са с повишени цени; при зеленчуците има паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като най-много е нараснала цената на оранжерийните домати, а най-много се е понижила цената на червения пипер от внос.
Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 13 април е 2.395 пункта спрямо 2.379 пункта към 7 април или седмично повишение с 1.05%.
През отминалата кратка работна седмица разликите на цените на храните на едро по области се запазва висока, но е регистрирано поредно леко понижение на разликите. Най-голяма е разликата при кашкавала (10.00 лева спрямо 10.79 лева в предходната седмица), следва кравето сирене (8.52 лева спрямо 8.00 лева в предходната седмица), при каймата смес (5.80 лева спрямо 5.77 лева в предходната седмица).
Месечната равносметка
показва, че през януари храните по стоковите тържища са поскъпнали общо с 1.26%, като най-много са нараснали цените с 0.73% през втората седмица на януари (9-13) и само през третата (16-20) са спаднали с 0.82 на сто. През февруари нарастването на цените се е ускорило до 6.04 на сто, като поскъпването е непрекъснато и през четирите седмици на миналия месец. През март е регистрирано месечно поевтиняване с 3.60%, тъй, през последните три седмици на отминалия месец поевтиняването на храните на едро се ускоряваше съответно с 0.53% (13-17 март), с 1.31% (20-24 март) и с 2.14% (27-31 март). От началото на април за две седмици цените на едро са нараснали с 0.50 на сто.
Годишната равносметка
показва, че през последните три месеца на 2022 година - октомври, ноември и декември, храните на едро са поскъпвали съответно с 2.54%, 3.37% и с 2%. През останалите девет месеца на отминалата 2022 година храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%). От началото на годината до 13 април цените на едро на храните са нараснали с 4.04 на сто, а на годишна база, спрямо 13 април 2022 година цените на едро са се повишили с 8.42 процента.
Разликата на цените по области се свива леко
и през втората непълна работна седмица на април за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Както вече посочихме, най-голяма е разликата от 10.00 лева при кашкавала "Витоша" (от 12.00 лв./кг в Благоевгад до 22.00 лв./кг във Враца), при кравето сирене разликата е 8.52 лева (от 5.50 лв./кг в София до 14.02 лв./кг в Силистра), 5.80 лева е разликата при каймата смес (от 5.20 лв./кг в София до 11.00 лв./кг в Силистра), при замразеното пиле разликата е 5.02 лева (от 4.00 лв./кг в София до 9.02 лв./кг в Силистра), 2.62 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.90 лв./кг в София до 5.52 лв./кг в Силистра), при ориза разликата е 2.12 лева (от 2.20 лв./кг в София до 4.32 лв./кг в Силистра), 2.10 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.10 лв./литъра в София до 4.20 лв./литъра в Шумен), при захарта разликата е 2.05 лева (от 1.65 лв./кг в Бургас до 3.70 лв./кг в Монтана), 1.01 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.89 лв./кг във Враца до 1.90 лв./кг в Силистра), при яйцата разликата е 0.18 лева (от 0.32 лв./броя до 0.50 лв./броя в Пловдив).
При основните месни, млечни храни и варивата
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ продукти, на седмична база поевтинелите са 13, поскъпналите са 5 и един е без промяна, като трендът е в умерени граници - от минус 4.5% до плюс 4.5 на сто, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти.
Най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+4.5% до 1.40 лв./кг), следвано от кашкавала "Витоша" (+2.4% до 17.57 лв./кг), лещата (+1.2% до 4.23 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.8% до 5.34 лв./кг).
Без промяна в цената са яйцата (0.41 лв./броя).
Най-много е поевтиняло прясното мляко над 3% масленост (-4.5% до 2.36 лв./литъра), следвано от пакетчето масло 125 грама (-3.0% до 2.55 лв./броя), слънчогледовото олио (-2.5% до 3.47 лв./литъра), зрелия фасул (-2.0% до 4.01 лв./кг), киселото мляко над 3% масленост в 400 грама кофичка (-1.7% до 1.19 лв./броя), захарта (-1.6% до 2.49 лв./кг), пиле замразено (-1.3% до 6.00 лв./кг), ориза (-1.2% до 3.20 лв./кг), трайния варено-пушен салам (-0.9% до 11.55 лв./кг), кравето сирене (-0.4% до 11.24 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (-0.3% до 6.30 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база повечето млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поевтинели, с над 1 лев са се повишили цените на едро на 4 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+3.42 лева), следват кравето сирене (+2.34 лева), трайния варено-пушения салам (+1.17 лева) и пилешките кренвирши (1.17 лева). Над един лев (-1.33 лева) е поевтиняло слънчогледовото олио.
Съпоставка на цените на 12 основни млечни и месни храни и варива*:
От представените продукти при всички разликата между цените на едро и дребно е над 15% (и като средно повишаване значително повече от последните данни на НСИ за годишната инфлация от 16% за февруари) - възприета за нормална в търговията на хранителни стоки, като най-голяма е при кравето сирене от над 40 на сто.
- брашно тип 500 - средната цена на едро е 1.33 лв./кг, а средната на дребна е 1.66 лв./кг или разлика от 0.33 лева и 24.81%;
- замразено пиле - средната цена на едро е 6.13 лв./кг, а средната на дребно е 7.74 лв./кг или разлика от 1.61 лева и 26.26%;
- захар - средната цена на едро е 2.49 лв./кг, а средната на дребно е 2.85 лв./кг или разлика от 0.36 лева и 14.46%;
- зрял фасул - средната цена на едро е 2.34 лв./кг, а средната на дребно е 3.20 лв./кг или разлика от 0.86 лева и 36.75%;
- кайма смес 60/40 свинско/телешко - средната цена на едро е 8.39 лв./кг, а средната на дребно е 10.35 лв./кг или разлика от 2.03 лева и 24.19%;
- кашкавал от краве мляко - средната цена на едро е 17.16 лв./кг, а средната на дребно е 24.16 лв./кг или разлика от 7.00 лева и 40.79%;
- киселото мляко 3.6% масленост в кофичка от 400 грама - средната цена на едро е 1.21 лв./броя, а средната на дребно 1.56 лв./броя или разлика от 0.35 лева и 28.92%;
- краве сирене - средната цена на едро е 11.28 лв./кг, а средната на дребно от витрина е 16.68 лв./кг или разлика от 5.40 лева и 47.87%;
- ориз - средната цена на едро е 3.18 лв./кг, а средната на дребно е 4.24 лв./кг или разлика от 1.06 лева и 33.33%;
- прясно мляко над 3% масленост - средната цена на едро е 2.44 лв./литъра, а средната на дребно е 3.54 лв./литъра или разлика от 1.13 лева и 45.08%;
- слънчогледово олио - средната цената на едро е 3.46 лв./литъра, а средната на дребно е 4.53 лв./литъра или разлика от 1.07 лева и 30.92%;
- яйца - средната цена на едро е 0.42 лв./броя, а средната на дребно е 0.53 лв./броя или разлика от 0.11 лева и 26.19%.
При плодовете
които са регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели: ябълките (-12.6% до 1.32 лв./кг), следвани от лимоните (-0.4% до 2.26 лв./кг), а са поскъпнали само портокалите (+5.65 до 1.90 лв./кг). Без промяна в цената са бананите (3.04 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2022 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 13 април 2023 година, като най-голяма е разликата на цените при бананите и лимоните.
Съпоставка на цените на плодове*:
И при четирите продукта разликата между цените на едро и на дребно е над 25%, като най-голяма е разликата от над 56 на сто при ябълките.
- ябълки - средната цената на едро е 1.69 лв./кг, а средната на дребно е 2.64 лв./кг или разлика от 0.95 лева и 56.21%;
- банани - средната цената на едро е 3.03 лв./кг, а средната на дребно е 3.86 лв./кг или разлика от 0.83 лева и 27.39%;
- лимони - средната цената на едро е 2.33 лв./кг, а средната на дребно е 3.25 лв./кг или разлика от 0.92 лева и 39.48%;
- портокали - средната цената на едро е 1.90 лв./кг, а средната на дребно е 2.67 лв./кг или разлика от 0.77 лева и 40.53%.
При зеленчуците
на седмична база, от включените в бюлетина на ДКСБТ, има паритет - колкото са поевтинелите, толкова са и поскъпналите. Най-много са спаднали цените на червения пипер от внос (-6.5% до 4.20 лв./кг), следван от зелената салата (-6.2% до 0.91 лв./броя), картофите (-2.3% до 1.29 лв./кг), морковите (-1.4% до 1.37 лв./кг), зрелия кромид лук (-0.8% до 2.50 лв./кг).
Най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+24.2% до 3.90 лв./кг), следвани от зелето (+20.2% до 1.25 лв./кг), доматите от внос (+11.5% до 3.60 лв./кг), оранжерийните краставици (+4.4% до 4.01 лв./кг), краставиците от внос (+3.6% до 3.16 лв./кг.).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база повечето са поскъпнали, като най-голяма е разликата на цените на едро при зрелия кромид лук (1.55 лева), оранжерийните краставици (0.52 лева) и краставиците от внос (0.40 лева).
Съпоставка на цените на зеленчуци*:
От предложените пет зеленчукови продукта разликата е между 14% и над 51 на сто.
- домати - средната цената на едро е 3.62 лв./кг, а средната на дребно е 4.40 лв./кг или разлика от 0.78 лева и 21.55%;
- краставици - средната цена на едро е 3.93 лв./кг, а средната на дребно е 4.48 лв./кг или разлика от 0.55 лева и 13.99%;
- картофи - средната цена на едро е 1.29 лв./кг, а средната на дребно е 1.79 лв./кг или разлика от 0.50 лева и 38.76%;
- зрелия кромид лук - средната цена на едро е 2.34 лв./кг, а средната на дребно е 3.20 лв./кг или разлика от 0.86 лева и 36.75%;
- моркови - средната цена на едро е 1.37 лв./кг, а средната на дребно е 2.08 лв./кг или разлика от 0.71 лева и 51.82%.
*Цените на едро и дребно с ДДС са към 12 април по данни на ДКСБТ и според портала www.foodprice.bg.