След две поредни седмици на поскъпване, през третата седмица на август (15-19) храните по стоковите тържища поевтиняха. Преди това през последната седмица за юли (25-29) беше отчетено (макар и минимално с 0.09%) поевтиняване, продължило 10 поредни седмици. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 19 август е 2.055 пункта спрямо 2.064 пункта към 12 август или поевтиняване с 0.44 процента.

Месечната равносметка

за отминалите седем месеца от началото на годината е, че през четири от месеците храните са поскъпвали, а през три - са спадали. През юли храните са поевтинели с 0.14%, след като НСИ отчете рекордна инфлация от 17.3%, през юни (-6.18%), когато НСИ отчете инфлация от 16.9 на сто, а през май ДКСБТ регистрира спад на цените с 3.93% при 15.6% инфлация. Преди това четири поредни месеца храните на едро поскъпваха: през април (+6.25%), през март (+6.42%), през февруари (+5.87%), а през януари беше отчетено най-слабото месечно нарастване на цените за 2022 година (+0.65%). Общо от началото на годината до 19 август цените на храните на едро са се повишили с 15.51 на сто.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 17 са поевтинели, 16 са поскъпнали и три са без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-много са поскъпнали кравето сирене и кашкавалът "Витоша", а най-много са поевтинели зрелият фасул и захарта; при плодовете най-много са поскъпнали дините, а са поевтинели ябълките; при зеленчуците най-много са нараснали цените на тиквичките и салатите, а най-много са поевтинели доматите - от открити площи и оранжерийните.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

Както посочихме ценовата ножица е продължила да се разтваря и през третата седмица на август за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 7.90 лева при кравето сирене (от 7.30 лв./кг в Бургас до 15.20 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 6.35 лева (от 11.65 лв./кг в Благоевград до 18.00 лв./кг в Пловдив); 3.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в София до 6.10 лв./кг в Ямбол); при замразеното пиле разликата също е 3.80 лева (от 4.20 лв./кг в Пловдив до 8.00 лв./кг в Силистра); 2.81 лева е разликата при каймата смес (от 5.84 лв./кг в Плевен до 8.85 лв./кг в Силистра); при слънчогледовото олио разликата е 2.00 лева (от 4.00 лв./кг Хасково до 6.00 лв./кг в Силистра); 1.50 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян, София и Стара Загора до 3.50 лв./кг в Силистра); при захарта разликата е 1.20 лева (от 1.70 лв./кг във Варна до 2.90 лв./кг в София); 1.04 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.86 лв./кг в Бургас до 1.90 лв./кг в Смолян); при кокошите яйца разликата е 0.10 лева (от 0.22 лв./броя в Стара Загора до 0.32 лв./броя в Благоевград, Кърджали и Смолян).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 8, поскъпналите са 9 и 3 са без промяна в цената, като трендът е в нормални граници - от минус 4.3% до плюс 5.7 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поевтинял както вече посочихме зрелият фасул (-4.3% до 3.60 лв./кг), следван от захарта (-3.8% до 2.25 лв./кг), прясното мляко (-3.1% до 2.20 лв./литъра), ориза (-2.9% до 2.66 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-2.55% до 2.74 лв./броя). Без промяна в цената са брашното тип 500 (1.31 лв./кг), слънчогледовото олио (4.96 лв./литъра) и яйцата (0.29 лв./броя).

Най-много е поскъпнало кравето сирене (+5.7% до 11.05 лв./кг), следвано от кашкавала "Витоша" (+2.6% до 16.16 лв./кг), лещата (+1.3% до 3.92 лв./кг), замразеното пиле (+1.8% до 6.07 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.7% до 10.80 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+0.5% до 6.16 лв./кг) и пилешките кренвирши (+0.4% до 5.13 лв./кг).

Графика: 3-e News

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 7 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.46 лева), кравето сирене (+4.05 лева), варено-пушения салам (+1.98 лева), слънчогледовото олио (+1.89 лева), замразеното пиле (1.51 лева), лещата (1.40 лева) и пилешките кренвирши (1.10 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е в малко по-широки граници - от плюс 10.3% до минус 5.7 на сто.

Най-много са поскъпнали дините (+10.3% до 0.64 лв./кг), следвани от бананите (+1.6% до 2.53 лв./кг) и прасковите (+0.5% до 2.06 лв./кг), а най-много са поевтинели ябълките (-5.7% до 1.33 лв./кг), следвани от лимоните (-2.0% до 3.01 лв./кг).

Графика: ДКСБТ

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 12 август 2022 година, с изключение на ябълките, които са поскъпнали.

При зеленчуците

на седмична база поскъпналите са значително повече от поевтинелите, като за тази група храни трендът е доста широк за този сезон - от минус 17.0% до плюс 17.0 на сто. Най-много са поевтинели доматите от открити площи (-17.0% до 1.71 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-13.4% до 2.07 лв./кг), зрелия кромид лук (-6.7% до 1.12 лв./кг), зелето (-5.6% до 0.85 лв./кг), картофите (-4.6% до 1.04 лв./кг), морковите (-1.8% до 1.12 лв./кг).

Най-много са поскъпнали тиквичките (+17.0% до 1.17 лв./кг), следвани от зеления пипер (+6.2% до 1.88 лв./кг), зелената салата (+5.7% до 0.93 лв./броя), оранжерийните краставици (+2.3% до 2.27 лв./кг) и зрелия чесън (+1.7% до 4.16 лв./кг).

Графика: ДКСБТ

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, с изключение на оранжерийните краставици. Най-голяма е разликата на цените при зеления пипер (0.44 лева), следван от картофите (0.32 лева) и зрелия кромид лук (0.28 лева).

Купи билет