Парламентът на Гренландия прие закон, който забранява добива на уран и спира развитието на мината Куанерсют - едно от най-големите находища на редкоземни елементи в света, предаде Ройтерс.

Куанерсют, която е собственост на австралийската мина Грийнленд минърълс (Greenland Minerals) и е разположена близо до южния град Нарсак. В нея има големи залежи от редкоземни метали, използвани за производството на битова електроника и оръжия, но и запаси от радиоактивен уран.

Законът, приет късно вчера от парламента, бе внесен от лявата партия "Инуит атакатигиит", която дойде на власт през април след предизборна кампания за забрана на добива на уран и спиране на проекта Куанерсют.

Премиерът на Гренландия Муте Б. Егеде е председател на "Инуит атакатигиит".

Новият закон забранява проучването на залежи с концентрация на уран, която е по-висока от 100 части на милион (PPM), смятани за ниско качество от Световната ядрена асоциация.

Грийнленд минърълс бе на път да получи окончателно одобрение за мината от предишното правителство, но местните жители се опасяват, че, ако бъде разработена, тя може да навреди на крехката околна среда в страната.

Законът включва и опцията за забрана на проучване на други радиоактивни минерали като торий.

Китай е водещият световен производител на редкоземни елементи, група от 17 специализирани минерали. През септември Пекин увеличи годишните си квоти на фона на ограничените доставки за производителите.

Очаква се търсенето на редкоземни постоянни магнити, които са ключови за производството на електрически превозни средства и вятърни турбини, да нарасне благодарение на сериозните усилия да се съкратят въглеродните емисии.