В Гренландия следващата седмица (на 6 април - б.р.) ще има избори, които могат да решат съдбата на огромни залежи на редки метали, които международни компании искат да разработват и които са от жизненоважно значение за надеждите на арктическия остров за икономическо възстановяване и независимост.

Правителството свика предсрочните парламентарни избори за 6 април, след като по-малък коалиционен партньор напусна при спор, предизвикан от нарастващата обществена тревога от възможното въздействие на голям минен проект върху девствената природа на Гренландия.

Макар че Гренландия има малко над 56 000 жители, ефектът от изборите ще бъде усетен далеч отвъд границите й, защото според Геоложкия институт на САЩ тя има най-големите неразработени залежи на редки метали в света.

Колоритен пейзаж от Гренландия: минната индустрия има сериозни противници в страната

Снимка: istock by Getty Images

След като климатичните промени и топенето на ледовете правят достъпа до Арктика по-евтин, международните минни компании се надпреварват за правото да разработват тези залежи, които включват неодим (Neodymium - Nd), използван във вятърните турбини, електрическите автомобили и бойната авиация.

Социологическите проучвания обаче показват, че най-голямата партия в следващия парламент може да е "Инуит атакатигиит" (ИА), която е против големия минен проект за добив на редки метали в Кванефиелд в Южна Гренландия, защото на мястото има и радиоактивни материали.

Ако ИА успее да състави коалиция, е възможно проектът да бъде спрян или отложен, което евентуално да окаже влияние върху световните минни инвеститори.

И. д. министър на природните ресурси Витус Куяукитсок предупреждава, че ако Гренландия се отметне сега, минните инвеститори могат да се уплашат и "е застрашена надеждността на цялата страна".

Подобен изход може също така да попари надеждите за съживяване на крехката гренландска икономика, която зависи главно от очакваните приходи от минната промишленост.

"Ако не привлечем капитали и не създадем нови работни места, не съм сигурен какво бъдеще очаква нашата страна", каза пред Ройтерс ръководителят на най-големия гренландски профсъюз СИК Йенс Бертелсен.

НАДЕЖДИ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ

Икономическото възстановяване също така до голяма степен се смята за жизненоважно за изгледите за по-голяма независимост на Гренландия, която бившият американски президент Доналд Тръмп предложи да купи през 2019 г. и където има американска военновъздушна база.

Гренландия е самоуправляваща се територия на кралство Дания с брутен вътрешен продукт от едва около 3 милиарда долара, а населението й разчита главно на риболова и на финансиране от Копенхаген.

Изборeн плакат за Пеле Броберг, който се кандидатира за партията Налерак (Naleraq), в Нуук, петък, 25 март 2021 г. Гренландия ще проведе парламентарни избори на 6 април

Снимка: AP/БТА

Макар че островът има значителна автономия, правителството му оставя външната, паричната и отбранителната политика да се определят от Копенхаген.

Икономически експерти казват, че Гренландия има нужда да разнообрази своята икономика, да подобри ситуацията в здравеопазването и жилищата, където има наболели проблеми, и да се справи със социалните проблеми, включително широкоразпространения алкохолизъм, сексуалните злоупотреби и най-високото ниво на самоубийства в света.

Проектът в Кванефиелд се обсъжда от години. Подкрепата на министър-председателя Ким Килсен и неговата управляваща партия "Сиумит" помогна на притежаващата разрешително компания "Грийнланд минералс" да получи предварително одобрение за проекта миналата година, подготвяйки почвата за обществено изслушване.

Плакат на управляваща партия "Сиумит"

Снимка: AP/БТА

Но когато Килсен напусна като ръководител на партията през декември, новият лидер Ерик Йенсен, който е кандидат за министър-председател, постави под съмнение подкрепата за проекта. Когато през февруари започнаха обществените изслушвания, избухнаха протести.

На една среща в Нарсак близо до находището, хора в залата и извън нея тропаха по прозорците и пускаха силна музика, за да попречат на представянията.

"Мината ще унищожи всичко", каза в Нарсак рибарят Йенс Давидсен, който вижда върха на планината Кванефиелд от прозореца на своята кухня. "Страхуваме се, че прахът от мината ще увреди местата ни за риболов и питейната вода."

Малката партия "Демократи" напусна коалицията в началото на февруари след засилване на съпротивата срещу проекта.

Ако спечели властта и отложи проекта, ИА "ще се изправи пред предизвикателството да трябва да обяснява на световната минна промишленост, че Гренландия всъщност иска минна дейност и че проблемът е само конкретно в този проект", каза доцентът от Гренландския университет Расмус Лендер Нилсен.

Превод БТА