Горивата в България поевтиняват и прогнозите са, че цените ще останат по-ниски и през коледните празници. Това в частност е и в резултат и на спада на суровините и по-точно на петрола на международните борси. По-голяма е и отстъпката за сорт Urals, преработван основно в рафинерията в Бургас.

Цените на горивата

Бензин А95 за последния месец е поевтинял с 0,24 лв. за литър или с 8,19 % като към 18 декември струва 2,69 лв. за литър от 2,93 лв. за литър през същата дата на месец ноември и е с тенденция за поевтиняване.

В сравнение с година по-рано (2021 г.), когато цената към 18 декември е била 2,41 лв. за литър бензин А95 все още остава по-висок с 0,28 лв. з литър, като поскъпването се оценява на 11,62 %.

Най-високите цени през тази година остават регистрираните в периода 18 юни (3,35 лв. за литър) - 4 юли (3,40 лв. за литър) - 30 юли (3,35 лв. за литър).

Дизелът също поевтинява, а още по-важно е, че очакването е за запазване на тази тенденция. Според данните на Fuelo.bg от регистрираните 3,35 лв. за литър на 18 ноември към 18 декември дизелът е спаднал с 0,24 лв. за литър или със 7,16 % - до 3,11 лв. за литър.

В сравнение с година по-рано, или с 18 декември 2021 г. (2,47 лв. за литър) дизелът остава по-висок с 0,64 лв. лв. за литър или с 25,91 %.

Най-високите цени, регистрирани при дизела са в периода 21 юни (3,51 лв. за литър ) - 4 юли (3,56 лв. за литър) - 29 юли (3,50 лв. за литър).

За разлика от бензина и дизела, при пропан-бутана през последния месец се наблюдава ръст от 1,72 % , което в парично отношение е много слабо - едва две стотинки ( 0,02 лв.) за литър, а тенденцията е за застой в цената. Или, казано иначе, ако на 18 ноември литър пропан-бутан е струвал 1,16 лв. за литър, то на 18 декември е 1,18 лв. за литър.

Ако се погледнат цифрите отпреди година обаче става ясно, че цената на пропан-бутана е спаднала със съществените 15,71 % или с 0,22 лв. за литър - на 18 декември 2021 г. цената на пропан-бутана е била 1,40 лв. за литър.

Най-високите цени през тази година са регистрирани в периода 13 март (1,58 лв.за литър) - от 11 април до 1 май (1,60 лв. за литър) - 4 до 15 май (1,61 лв. за литър). Впоследствие цената започва да спада бавно.

При метана ситуацията остава сложна, тъй като за последния месец отново се отчита поскъпване, макар и слабо - с четири стотинки или с 1,20 % , но пък тенденцията е за поевтиняване. Така, ако на 18 ноември килограм (кг) метан е струвал 3,34 лв. , то на 18 декември е 3,38 лв. за кг. , но през последния месец от годината успя да скочи и до 3,40 лв. кг.

Освен това метанът, независимо от тенденцията за спад, продължава да остава най-сериозно поскъпналото гориво за последната година - с 34,13 % или с цели 86 стотинки (0,86 лв./кг) - от 2,52 лв. преди година.

Най-високите цени, регистрирани през тази година са в периода 11 август (5,32 лв. за кг) - 26 септември (5,97 лв. за кг) - 20 октомври (5,02 лв. за кг), след което започва постепенния спад до настоящата цена (3,38 лв. за кг).

Какво се случва с петролния пазар

Какви ще останат цените на горивата в България в голяма степен зависи от това дали и как ще продължи работата си рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". На този етап няма данни, че ръководството на руската компания, собственик на рафинерията не смята да изпълни ангажиментите си по преместването на дейността си в България. Разбира се, при спазване на условието - износ на нефтопродукти. В допълнение трябва да се отбележи и подготвяната защитна позиция на депутатите от енергийната комисия за въвеждането на фигурата на "особен управител", в случай на застрашаване на работата на нефтохимическия завод. Всичко това може да стане при спазване на условията на дерогацията за превоз на руския петрол сорт Urals по море, които са в сила от 5 декември и износа на нефтопродукти, който влиза в сила от 5 февруари с предвидения един месец до осъществяване на превоз до съответни дестинации или казано по-точно 5 март. Това е и датата, посочена в решението на министерски съвет, разрешаващ износа. Няма как да не се отбележи, че дори и при условието на "особен управител", рафинерията ще трябва да осъществява износ на нефтопродукти, ако иска да работи.

Докато тече разплитането на този неизяснен от Европейската комисия казус по българската дерогация с износа на нефтопродукти има възможност и за спокойствие на пазарните цени, особено на фона на спада на стойността на петрола на международните борси. Разбира се, под въпрос остава двойствената позиция на Европейската комисия, в която няма поставени условия за внос на нефтопродукти от сорт Urals от трети страни, от Турция, например.

На този фон по данни на ценовата агенция Argus, водещият руски петрол Urals, доставян от западните пристанища на Русия се търгува по 42 - 45 долара за барел в сравнение с 82 долара за барел на международния еталон Brent. Според информация на Kpler и Argus, предварителните данни сочат, че от влизането в сила на ограниченията на 5 декември експортът на руския петрол по море е спаднал. Въпреки че е рано за изводи, очакването на най-големият независим търговец на петрол Vitol е, че руският морски експорт ще спадне с 1 млн. барела на ден или с около една пето, ако страната не намери достатъчно на брой танкери.

По всичко личи, че на централно ниво руската "Лукойл" търси изход от кризата. Както е известно, компанията работи по редица проекти извън Русия и вече има сигнали, че осъществяването на доставки, които не са сорт Urals от други собствени находища е възможно да стартират, така че да не затруднят работата на рафинериите, управлявани от дъщерните компании. Въпросът е за степента на подготовка на нефтохимическия завод със съответни сортове.

Очевидно при всички случаи пазарите ще следят този казус, който ще даде отговор, заедно с други очаквани решения, и за бъдещето на Urals. Вниманието в по-краткосрочен план е към котировките на Brent, които през последния месец вървят само надолу и от 18 ноември, когато стигаха 87,15 долара за барел вече са доста под това ниво - 79,04 долара за барел.

Що се касае до последната седмица, регистрираното понижение на сорт Brent е в резултат на оценката на последствията от повишаването на лихвите от страна на централните банки, както и засилването на долара. И все пак има нюанс - при сравнение с по-дългия срок от 10 седмици цените растат. Пазарът по-скоро е обезпокоен от затягането на паричната политика на банките, която вече се отразява на икономическата активност.

Всички очакваха датата 5 декември с влизането в сила на европейското петролно ембарго и таван на цената на руския петрол. Пазарът сякаш излъчи някакво разочарование, че общо взето нищо не се случи. Още в самото начало обаче анализаторите предупредиха - важната дата е не 5 декември, а 5 февруари, когато влиза в сила забраната за износ на нефтопродукти.

Отговорът сякаш идва в частност с прогнозата на Международната агенция по енергетика, която изглежда доста оптимистична в тази си част, отчитаща ръст на производителността на рафинериите в света през ноември до 82,3 млн. барела на ден - най-високото ниво от януари 2020 г. А също и очакването за ръст на производителността им с 1,6 милиона барела на ден през 2023 г. Очаква се излишъкът от петролни продукти да се запази и през първото тримесечие на следващата година. Въпреки това МАЕ подчертава, че пазарът на дизелово гориво вероятно ще остане напрегнат през първата половина на 2023 г.

Когато се правят оценките е редно да си припомним, че през октомври цените на дизеловото гориво отбелязаха скок до рекордно ниво - със 70% по-високи от нивото от миналата година. В същото време разликата в цената на дизела и петрола според данните на МАЕ се е увеличила с 425% на годишна база, тъй като за същия период изкопаемите суровини са поскъпнали само с 11%. Увеличението на цените на дизела беше свързано със стачките във френските рафинерии, очакването за ембарго, както и увеличението на ценовите премии за гориво в САЩ преди зимния отоплителен сезон в североизточната част на страната. Сега в краткосрочен план ситуацията е успокояваща, но в дългосрочен план фокусът се измества към фактори, които преди не оказваха толкова голямо влияние. А това означава, че пазарът се готви за промяна и нови рискове.