Руските петролни танкери не са обект на новия пакет санкции на ЕС, обявиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Предложението на Европейската комисия, което ще бъде представено на Съвета на ЕС, включва затягане на спазването на тавана на цената на руския петрол, изтъкнаха те.

Реакцията е повод на твърденията на в. "Файненшъл таймс", че в санкционния пакет фигурира предложение Дания да не допуска до своите териториални води танкери с руски петрол без западни застраховки. Това практически би блокирало трафика на около една трета от петрола, който Русия изнася по море.

"Не сме видели нищо такова в предложението на Еврокомисията", посочва дипломат, запознат с текста, а други двама потвърждават думите му.

Дания може да се "прицели" в руския петрол

Според "Файненшъл таймс" Дания може да се "прицели" в руския петрол, който не разполага със западна застраховка. Това би ударило приходите на Русия от износ на петрол, без да засегне цялото руско производство и бизнеса на рафинериите.

"Ако това стане част от европейските санкции, Дания ще бъда задължена да го прави", казва Петер Виго Расмусен, изследовател към Кралския датски колеж по отбрана. "Дания е "ястреб" по отношение на войната в Украйна и очаквам страната да изпълнява тази задача".

Трима други морски експерти обаче твърдят, че евентуалното блокиране на търговски кораби в датски води би било в противоречие с основните правило по мореплаване, включително и с Конвенцията на ООН за морското право. Дания има право да спира кораби, които представляват очевидна заплаха, казват те.

Засега официален Копенхаген не реагира на информацията.

Какво включва новия пакет от санкции срещу Русия

Дванадесетият пакет санкции срещу Русия включват забрана за внос на диаманти и втечнен петролен газ (пропан-бутан, LPG), предаде по-рано Ройтерс, позовавайки се на дипломатически представители.

Европейската комисия е представила късно снощи новия пакет от санкции с Русия.

В пакета се очертават и насоки за допълнително затягане на прилагането на ценовия таван за руския петрол, както и забрана за транзит през страната на стоки и технологии, които могат да спомогнат за увеличаването на индустриалните възможности на Москва.

За да се засили прилагането на ограничението за тавана на цената на петрола, определена от страните от Г-7 на 60 долара за барел, пакетът предвижда изискване към корабните компании да опишат подробно разходите за доставка и застраховка за руските петролни товари, които превозват.

Таванът на цените вече е масово заобикалян от руския флот от танкери "в сянка" чрез фалшифицирани документи, според анализатори на корабоплаването, допълва Ройтерс.

"Логиката на налагането на повече прозрачност е да се попречи на корабните компании да скрият реалната цена на петрола, превозван от танкера, като я обединят с разходите за доставка и застраховка", посочи дипломат от ЕС.

Предложението също така разширява списъка със стоки, които не могат да бъдат продавани на Русия, защото биха могли да помогнат на военната кампания на Москва в Украйна и забранява продажбата на софтуер за управление на компании и за промишлен дизайн и производство, казаха дипломатите.

Новият пакет добавя 47 лица към списъка на хората, на които е забранено да пътуват в Европа и чиито европейски активи ще бъдат замразени. В него влизат и 72 юридически лица.

 Захарова: Европейските санкции са част от хибридна война

Европейските санкции срещу Русия са част от хибридна война - това каза говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя заяви, че Вашингтон използва Евросъюза като "бухалка" за налагане на антируския наратив без да пита Брюксел и жителите на европейските държави дали това съответства на интересите им. Според нея, санкциите не постигат нищо, а и вредят на Европейския съюз.

"Не става дума за пакет, а за хибридна война - това трябва да се разбира. Защото в много медии звучи като нещо рутинно - поредният пакет, поредните санкции - това си е елемент от хибридната война. Заради безкрайния санкционен антируски поток ЕС се превърна в полезния идиот на Вашингтон, в бухалка, в инструмент, който се използва от Вашингтон за прокарването на антируския наратив. При това без изобщо да питат Брюксел и жителите на тези страни колко това съответства на техните интереси и не противоречи на техните цели и задачи", каза Захарова.