Бездимните никотинови продукти с намален риск имат важна роля в борбата със заболяванията, свързани с тютюнопушенето, и научната информация за алтернативите на цигарите трябва да достига до пушачите, така че те да могат да направят своя избор и да намалят риска за здравето си.

Около това мнение се обединиха международни специалисти по обществено здраве, учени, медици и експерти по контрол на тютюнопушенето по време на 8-я Глобален форум за никотина 2021 (#GFN21). За осма поредна година събитието, което тази година се проведе хибридно на 17 и 18 юни онлайн и в Ливърпул, Великобритания, събра на едно място за дискусии здравни експерти, специалисти по обществено здраве заедно с потребители на бездимни алтернативи, представители на индустрията и инвестиционни анализатори.

Опустошителната COVID-19 пандемия взе около 3,75 млн. жертви, но хората, които губят живота си всяка година от болести, свързани с тютюнопушенето, са два пъти повече, припомниха експертите. Всеки ден над 1 милиард пушачи по света продължават да палят цигара. Броят им остава непроменен през последните 20 години, въпреки огромните усилия, които се полагат за контрол на тютюнопушенето от над 10 години.

"Хората пушат, за да си доставят никотин - сравнително нискорисково вещество, но търпят вреди от хилядите токсини, освобождаващи се при горенето на тютюна в цигарите", посочват от Глобалния форум за никотина - GFN.

Прилагането на подхода за намаляване на вредата при пушачите, които не могат да спрат цигарите, е жизнено важен - те трябва да бъдат стимулирани да преминат на по-малко рискови продукти като електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн или популярния в Швеция тютюн за орална употреба - снус. В сравнение с продължителното пушене всички тези алтернативи са значително по-малко вредни за здравето, категорични са специалистите.

Въпреки че 98 милиона пълнолетни пушачи в целия свят вече са преминали на по-малко рискови никотинови изделия, международните експерти по обществено здраве и по контрол на тютюнопушенето, все още остават дълбоко разделени относно ролята на подхода за намаляване на вредата от тютюна, алармират от GFN.

"Тревожно е, че международните лидери в областта на контрола на тютюнопушенето упорито се придържат към безотговорен забранителен подход във връзка с тютюна и никотина, а СЗО активно разпространява дезинформация за новите никотинови изделия. Войната срещу никотина не е в услуга на общественото здраве и не спасява животи", посочи на конференцията проф. Джери Стимсън, професор емеритус в университета "Импиръл Колидж Лондон".

"Контролът на тютюнопушенето и намаляването на вредата от него не са взаимноизключващи се концепции, а напротив, те се допълват взаимно. Според прогнозите, до края на този век ще има един милиард смъртни случаи, свързани с пушенето. Време е идеологията да отстъпи на прагматизма, за да бъдат спасени стотици хиляди животи", аргументираха се организаторите на форума.

Специалистите подчертават, че е важно здравната система във всяка една страна да има законовото право да препоръчва на пълнолетните пушачи да преминат на продукти с намален риск, когато те не могат да откажат цигарите.

Според тях, приносът на властите трябва да бъде научно-обоснованата информация за по-малко рисковите алтернативи на цигарите да достига до пушачите и електронните цигари да бъдат представени с наличните доказателства за тяхната ефективност като средство за отказ.

Експертите очертаха различната ситуация с възприемането на никотиновите продукти с намален риск от властите в отделните държави и ефекта от регулациите за подобряване на общественото здраве.

Здравните власти във Великобритания от години подкрепят електронните цигари като средство за спиране на пушенето и те вече са най-популярното такова средство на Острова. А това води и до намален брой пушачи през последните години в страната, която си е поставила амбициозната цел да елиминира пушенето до 2030 г.

"Здравните власти и регулаторите трябва да изпратят правилните послания чрез коректна информация, която сега не достига до обществото. Трябва да достигнем до пълнолетните пушачи, така че да има широк избор от негорими никотинови продукти за тях, защото ако те се конкурират с горимите продукти, т.е. цигарите, пушачите ще имат повече възможности да се отърват от вредния си навик", коментира директорът по научните въпроси в Juul Labs Сайра Салим - Сартони. "Обществото има нужда от правилната информация, защото без нея пушачите се объркват. Трябва да се провеждат кампании - например в Манчестър имаше кампания като върху билетите за автобус, на които пишеше, че електронните цигари са по-малко вредни от тютюнопушенето".

В Япония потреблението на цигари е спаднало с една трета, откакто на пазара се появиха устройствата с нагряване на тютюн, като се отчита в пъти по-бърз темп, отколкото при въвеждането на всички мерки за ограничения на тютюнопушенето в страната досега.

Швеция пък е страната с най-ниска смъртност и заболеваемост от рак, дължаща се на тютюнопушенето в ЕС. Тя е единствената държава - членка, където снусът (тютюн за орална употреба) е разрешен и е заместил пушенето, на което специалистите отдават и забележителните резултати при подобряването на общественото здраве.

"Това се случва, защото в Швеция никотинът масово се употребява по по-малко вреден начин - тук използваме снус. Имаме същата употреба на никотин като в ЕС, но само 5% ежедневни пушачи, както и най-ниската заболеваемост и смъртност от рак в ЕС", казва шведският основател на движението"EU for Snus" Бенгт Виберг.

"Никотинът не е проблем, ако цяла Европа постигне подобни цифри. Това би означавало да се предотвратят стотици хиляди смъртни случаи."

Поради твърде консервативния подход на здравните власти в Полша, в страната се наблюдава съвсем различна ситуация с иновативните начини за прием на никотин, стана ясно по време на 8-я Глобален форум за никотина.

"Пушачите в Полша са 8 млн., а за около 5 години 1,5 млн. души започнаха да употребяват електронни цигари. Бяхме обнадеждени, че това ще сложи край на пушенето. Но 8 млн. поляци продължават да си пушат цигари, а тези, които търсят алтернатива в електронните цигари се увеличават много бавно. Това се дължи на подхода на здравните власти в страната към тютюнопушенето, който накратко звучи така "Спираш или умираш", казва токсикологът от Университета "Адам Мицкевич" в Полша Мирослав Дворжнак.

По-безопасните алтернативи да са достъпни и за хората в държавите с ниски и средни доходи, а не само за потребителите в богатите държави - това една от необходимите стъпки за решаване на глобалната пандемия от тютюнопушенето, категорични са експертите на форума.

80% от пушачите по света живеят в държави с ниски и средни доходи, които са с най-малки способности да се справят със заболеваемостта от пушенето.

"През последните 15 години мерките в много държави сработиха и пушачите там намаляха. В богатите държави процентът на пушенето спада, там по-голямата стигма, увеличаването на данъците и респективно цените на цигарите, помагат. Но има държави, в които голяма част от населението продължават да пушат и тези мерки изглеждат изчерпани. Можем да стигнем само донякъде, ако правим едно и също, за да спрем пушенето", смята щатският специалист по обществено здраве Чарлз Гарднър, който в миналото е бил и съветник в СЗО.

"Остава една група хора, която не е склонна да спре или не може да спре - на много хора им харесва да пушат. Има и уязвими групи - хора с ниски доходи, бездомници (70% тях в САЩ пушат), хора с психични болести, пристрастени към наркотици. Какво трябва да се направи за хората, за които досегашните мерки за контрол на тютюна не са сработили? Тези хора трябва да получат информацията и доказателствата за намалената вреда на алтернативите без дим - това е огромен проблем, свързан с човешките права и социалната несправедливост", допълва Гарднър и посочва, че "багажът" при неразбирането за ролята на никотина е поколенчески проблем. "Ако питате бившите пушачи, преминали на е-цигари, 75% от тях намаляват дозата си никотин. Светът може да достигне до момент, когато никотинът се разглежда като сходен с кофеин."