Германският износ за Русия е намалял драстично в резултат на войната в Украйна и западните санкции. Напоследък се наблюдава и спад в износа за Китай и Великобритания.

В същото време доставките на стоки за САЩ се увеличават с двуцифрени стойности, съобщиха от Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), цитирани в бюлетина на Германо-българската индустриално-търговска камара Bulgarien Aktuell.

Както съобщава Федералната статистическа служба, Германия е изнесла за Руската федерация стоки на стойност 1,1 млрд. евро през март, което означава спад от 57,5 на сто в сравнение със същия месец на миналата година. Така през март 2022 г. Русия се нарежда едва на 12-о място сред най-важните страни за германския износ извън ЕС. През февруари 2022 г. Русия все още е била на 5-о място.

Общият износ за трети страни нараства в сравнение с 2021 г.

Като цяло германските компании са изнесли стоки на стойност 52,8 млрд. евро в трети страни, тоест страни извън ЕС, след календарно и сезонно изглаждане. Това е със 7,2 на сто по-малко в сравнение с февруари 2022 г. В сравнение с март 2021 г. обаче има увеличение от 3,2 на сто.