Източният комитет на германската икономика (OAOEV) призовава германските власти и ЕС заедно да се противопоставят на американските санкции срещу "Северен поток-2" и да създадат механизъм, който да защитава европейските компании. Това се посочва в разпространено днес изявление на председателя на Източния комитет Оливер Хермес, цитирано от ТАСС.

Изявлението е по повод заплахите на американски сенатори към оператора на германското пристанище Мукран, където се съхраняват тръбите за завършването на строителството на газопровода.

Хермес определя заплахата на сенаторите като безпрецедентна и неприемлива. Това е равно на шантаж, изтъква той. По думите му е достигната нова степен на ескалация в ситуацията около "Северен поток-2".

Трябва да защитим суверенитета на Европа не само по енергийните въпроси, подчертава Оливер Хермес.

Американските сенатори Тед Круз, Том Котън и Рон Джонсън изпратиха писмо до оператора на германското пристанище Мукран, където са складирани тръбите за довършването на газопровода "Северен поток-2", заплашвайки го с финансова разруха ако участва в работата над проекта. Писмото е изпратено на 5 август и бе цитирано от в. "Ханделсблат", съобщи ТАСС.

"Ако продължавате да предоставяте стоки и услуги и да подкрепяте проекта "Северен поток-2", то вие ще разрушите бъдещото финансово състояние на вашето предприятие", предупреждават сенаторите в писмото си до Фьорхафен Засниц (Faehrhafen Sassnitz), оператор на Мукран.

Германия и ЕС трябва най-накрая единодушно да се изправят срещу политиката на санкции на САЩ, която служи за прокарване на националните им икономически интереси, категоричен е Оливер Хермес.

Призоваваме да се създаде финансов и правен механизъм за защита на европейските компании от екстериториални санкции от трети държави, се посочва още в изявлението му.

Вече е време да се помисли и за целенасочени ответни мерки, заявява председателят на комитета.

"Северен поток-2" вече е почти завършен въпреки съпротивата на САЩ и някои източноевропейски страни (главно Полша) и скоро трябва да започне да пренася газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, припомня ТАСС.

Източният комитет на германската икономика е регионална икономическа инициатива на Германия за страните от Източна и Централна Европа и Централна Азия. Структурата с централа в Берлин обединява над 350 компании, най-вече от средния бизнес, както и големи промишлени съюзи.