Няма сезонни ограничения, които да попречат на строителството на газопровода "Северен поток-2", включително размножаването на рибата треска, съобщи компанията оператор Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG), цитирана от ТАСС.

Германският в. "Велт" написа в събота, че прокарването на тръбите за газопровода в момента е невъзможно заради периода на размножаване на треската през юли и август край датския остров Борнхолм в Балтийско море. Според изданието всички дейности са забранени по екологични съображения през тези месеци и Русия ще може да започне работата през септември.

Норд стрийм 2 твърди, че сезонните ограничения в разрешителното за проекта са свързани със строителните дейности в ограничен риболовен район, известен като Борнхолмски басейн. В тази зона обаче вече са положени и двете линии на съоръжението и за по-нататъшното строителство на "Северен поток-2" в Дания няма други сезонни ограничения.

Датската агенция по енергетика потвърди тази информация.

Съботното издание на "Велт" информира и, че представители на САЩ са разговаряли с германски и европейски компании, участващи в строителството на "Северен поток-2", и са ги уведомили за възможни санкции заради участието им в проекта. В статията се посочва, че са проведени няколко видеоконференции, в които от американска страна са се включили представители на Държавния департамент, министерството на финансите и на енергетиката. Не се уточнява с кои компании са водени преговори.

По този повод говорителката на германското правителство Улрике Демер днес отново заяви позицията на Германия, че "Северен поток-2" е икономически проект и Берлин не подкрепя едностранните санкции на Вашингтон срещу него.

За Германия е важно Украйна да запази функцията на транзитна страна за газовите доставки и след завършването на проекта, допълни Демер.

Берлин знае за тези контакти (на американските власти - бел. ред.) и федералното правителство също поддържа контакти по този въпрос, каза тя.