Фермите в германската провинция Долна Саксония се нуждаят в момента от близо 40 000 берачи. Германци, които останаха без работа заради пандемията от новия коронавирус, изразиха готовност да работят в земеделието, но местните фермери казват, че това не е опция за тях, разказва румънската частна телевизия Диджи 24 в репортаж, предаде БТА.

Йорг Хойер, 49-годишен собственик на ферма за аспержи, е взел директно от самолета 60 работници, пристигнали от Румъния. Те са твърде малко за 100-те хектара, които трябва да се оберат, но фермерът казва, че "не може да използва германци".

"Повечето германци не са свикнали да работят часове наред на полето. Бързо се оплакват от болки в гърба. Румънците и поляците са много силни", казва Хойер пред в. "Билд".

Друга причина, поради която германците не му вършат работа, е искането им за ден или два почивка седмично. Аспержите трябва да се берат веднъж на всеки ден и половина, обяснява фермерът и допълва, че румънците са готови да работят и в неделя, и в празнични дни.

Германия обяви, че ще приеме 80 000 земеделски работници от чужбина, главно за събиране на реколтата от аспержи. Белите аспержи са любима пролетна храна на германците. ДПА съобщи наскоро, че се очакват сезонни работници от Румъния, Полша и България.

Румънският президент Клаус Йоханис разговаря по телефона с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер на 3 април, а на 5 април министърът на вътрешните работи Марчел Вела обяви изключение от забраната за пътувания, наложена заради пандемията, за земеделските работници. Така миналата седмица хиляди румънци напуснаха страната по въздух, за да работят на полетата в Германия.

Заминаването им предизвика скандал в Румъния, защото доведе до струпване на хора на летищата в нарушения на мерките за социална изолация. Към правителството бяха отправени и критики, че изнася работната си ръка в чужбина, вместо да я използва. Премиерът Лудовик Орбан заяви миналата седмица пред обществената телевизия, че в следващия период 80-90 хиляди румънски граждани може да заминат на сезонна работа в чужбина.