Германското правителство планира да изгради поне два терминала за втечнен природен газ, съобщи днес министърът на икономиката Петер Алтмайер на среща с представители на американската администрация, предаде ДПА. 

"Виждам възможности на поне две места, където можем бързо да приложим плановете на практика", каза Алтмайер на среща с представители на Вашингтон, сред които бе и заместник-министърът на енергетиката Дан Бруйет.  Досега правителството е обявило държавно финансиране само за един терминал за втечнен природен газ.  САЩ притискат Европа да купува повече американски втечнен природен газ и това бе разменната монета в търговските преговори между Вашингтон и Брюксел.

ЕС предложи да улесни САЩ да изнася втечнен природен газ, а Вашингтон се въздържа да изпълни заплахата за налагане на по-високи вносни мита за вноса на автомобили.

Берлин планира също така да внесе изменения в икономическото си законодателство, за да бъдат създадени рамкови условия за разширяване на инфраструктурата за прием на втечнен природен газ. Това се посочва в документ, публикуван днес от министерството на икономиката.

Планира се в бъдеще операторите на магистрални тръбопроводи да бъдат задължени да създават необходимата инфраструктура, съединена с терминали за втечнен природен газ, за да може той да се пуска по газопроводите.

САЩ приветстват готовността на германското правителство да построи терминалите и според тях това ще позволи да не се допуска "стратегическа уязвимост" на Германия от доставките на руски енергийни суровини. Това заяви днес Бруйет на инвестиционна конференция в Берлин.

 

За възможността за санкции срещу участници в проекта "Северен поток-2" той посочи, че такива действия за в компетенциите на министерството на финансите на САЩ. Бруйет заяви също, че "САЩ са въодушевени" от компромиса, постигнат за изменението на газовата директива на ЕС.

В края на миналата седмица Берлин и Париж предложиха компромисен вариант за изменение на разпоредбата, която оставя на Германия широки възможности за изпълнение на проекта,