Германското правителство подкрепи проектозакон, който ще изисква от производителите на изделия от пластмаса за еднократна употреба, като бутилки и чаши, да плащат годишна такса към фонд за подпомагане на общините за почистването на отпадъци, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

По първоначални оценки годишните приходи във фонда трябва да възлизат на 450 милиона евро, посочва германското Министерство на околната среда. Таксата трябва да влезе в сила от пролетта на 2025 г., и ще бъде определяна за всеки производител въз основа на количеството пластмасови продукти, които е произвел през 2024 г.

"Цигарени угарки, бутилки, чаши за еднократна употреба и опаковки от пластмаса за съжаление се озовават твърде често край пътищата, или в нашите паркове и гори, и са отражение на кризата с отпадъците", каза екоминистърът Щефи Лемке.

По думите й "чрез новия закон ние противодействаме на разхищението на ресурси и замърсяването на околната среда, като в същото време облекчаваме (финансовото) бреме на градовете и общините".