Пластмасата е един от най-популярните и често срещани материали на нашето съвремие. Използваме я близо 20 пъти повече, отколкото преди 50 години. Причината е, че този материал има множество предимства. Едни от най-важните ѝ характеристики са, че тя е с ниско тегло, леснодостъпна, хигиенична и е много удобна за транспорт. Влагането ѝ в производството на автомобили и самолети, да речем, ги прави много по-леки, с което значително се намалява изхвърлянето на въглеродни емисии в атмосферата. Същото важи и при транспортирането на стоки в пластмасови опаковки. Пластмасата също така запазва свежестта на хранителните продукти и позволява по-надежден и дълготраен срок на годност.

В същото време обаче пластмасовите отпадъци са причина за множество проблеми, свързани с околната среда и поддържането на екосистемите на планетата. По данни на Европейската комисия в момента само в океаните има над 150 милиона тона пластмаса, която застрашава живота в тях и нанася както екологични, така и икономически загуби. Колкото и да ни се иска обаче, не е възможно напълно да спрем употребата на пластмаса и да я изключим от нашия живот още от утре. Ето защо е много важно да намерим начин да намалим употребата ѝ. Един от ефективните методи за това е, като оптимизираме нейния живот чрез рециклиране. По този начин намаляваме използването на редица суровини и процеси, нужни за производството на нова пластмаса. Намаляваме потреблението на енергия, необходима за производството на нова пластмаса, което също води до генерирането на по-малко въглеродни емисии. Не на последно място - това е и начинът да намалим количеството твърди пластмасови отпадъци в природата.

Всичко това е причината все повече компании в световен мащаб да се насочат към използване на рециклирани материали. Положителен пример на българския пазар е Лидл България, която от години работи в посока намаляване на употребата на пластмаса в унисон със своята стратегия Reset Plastic. В магазините на Lidl се продават само торби за пазаруване за многократна употреба, които не само че са напълно рециклируеми, но и са направени от 80% рециклат. Друг пример за въвеждането на мерки по отношение на кръговата икономика са и подобренията на опаковките на продуктите собствена марка на компанията. От 2020 г. тарелките за прясно месо се произвеждат от над 90% рециклирана пластмаса, 100% рециклируеми са и спестяват до 16% пластмаса на опаковка. Намаленото им тегло спомага за спестяването на над 30 тона пластмаса на година. Част от опаковките на почистващите препарати собствена марка W5 също са направени от 100% рециклиран материал и са рециклируеми. Потребителите могат да разпознаят значимите оптимизации в опаковките по логото "Опаковано отговорно - опаковано с грижа за околната среда". Lidl също така предлага на своите клиенти и достъпни промоционални стоки за бита собствена марка, направени от 100% рециклат, както и дрехи и обувки с текстилна част от 100% рециклиран полиестер. Част от пластмасовия отпадък за тяхното производство е събиран от замърсени крайбрежни райони. Повече за меркитe, които Лидл България прилага по отношение на пластмасата и използването на рециклирани материали, може да видите във видеото по-долу:

Въпреки навлизането на алтернативни на пластмасата материали, те все още не могат да бъдат използвани напълно ефективно в голям мащаб. Ето защо влагането на рециклирана пластмаса в продукти и опаковки изглежда едно от разумните решения за справяне с проблема с пластмасовия отпадък и опазването на природата.

А ако искате и вие да допринесете за намаляването на пластмасовия отпадък, ви предлагаме няколко малки стъпки, които може да приложите в ежедневието си:

  1. Избягвайте пластмасата, когато е възможно, и събирайте разделно останалата.
  2. Съхранявайте продукти като подправки, спагети, бобови храни и др. в стъклени буркани и рециклирайте опаковките им.
  3. Не забравяйте торбичката си за многократно пазаруване, когато отивате до магазина.
  4. Когато купувате плодове и зеленчуци, използвайте торбички за многократна употреба вместо найлонови.
  5. Когато си взимате кафе или чай, използвайте своя чаша за многократна употреба вместо еднократна.
  6. Взимайте обяда си за работа или за излет в кутия за многократна употреба, която носите от вкъщи, вместо в пластмасов плик или опаковка.

Източник: https://corporate.lidl.bg/otgovornost/reset-plastic


Материалът е предоставен от Лидл България.